IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски компании бавят емитиране на облигации за 69 млрд. юана през април

Все повече китайски фирми с излишен капацитет се затрудняват да изплащат задълженията си

11:29 | 19.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайски компании са отложили или отменили емитиране на облигации или други книжа с фиксирана доходност на стойност 68,8 млрд. юана (10,63 млрд. долара) през април, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от дълговите пазари.

Около 70 компании са забавили или замразили тези плащания, като много от тях са в свръхкапацитет, включително в сферата на минното дело и производството на цимент. Данните са от две големи клирингови къщи и оператора на междубанковия пазар. 

Все повече китайски компании с излишен капацитет се сблъскват с трудности да изплащат задълженията си тази година на фона на забавения икономически ръст и усилията на властите да прокарат болезнени структурни реформи. Това води до по-голям дял спрени емисии на облигации, тъй като инвеститорите странят от тези сектори, коментира Ройтерс.

Фиксираните доходности, включително по държавните ценни книжа в Китай, се повишиха значително от началото на месеца. Анализатори и трейдъри казват, че това е реакция на силния ръст на предлагането и понижението очаквания за допълнителни парични облекчения. По-ранен фактор беше серията фалити на индустриални компании, сред които Dongbei Special Steel Group.

От началото на април доходността по бенчмарковите 5-годишни облигации се повиши със 17 базисни пункта.

Отделен доклад на икономическото онлайн издание Caixin (“Цайсин“), което използва само данни на оператора на междубанковия пазар, показва отложени или спрени емисии през април на стойност близо 60 млрд. юана.

Bloomberg посочва, че делът на публичните компании в Китай, които могат да обслужват дълга си, е най-ниският от 1992 г. насам. Същевременно анализаторите понижават прогнозите си за печалбите в индекса Shanghai Composite с най-рязък темп от глобалната финансова криза насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още