IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски посредници на ценни книжа са напът да съберат рекордни приходи от такси

За малко над четири месеца компаниите са събрали над 50% от рекордните такси през миналата година

13:07 | 15.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайските топ посредници за ценни книжа вече са прибрали над 50% от рекордните такси от продажбата на облигации през миналата година, след като бързо развиващите се облигационни пазари в света преоформят азиатския пейзаж, коментира Financial Times.

Нарастващото емитиране на континенталните китайски пазари идва и за сметка на международни конкуренти като Citigroup, JPMorgan и Deutsche Bank, които нямат лицензи за поемане на континентални сделки и в резултат на това сега държат свиващ се дял от всички такси в региона.

Засега тази година китайските групи, водени от China Securities и Citic Securities, формират една четвърт от събраните такси сред всички топ играчи спрямо 6% само преди пет години, сочат оценки на Dealogic. Международните банки отчитат намаляване на дела им наполовина до само една пета през същия период.

Промяната в класацията се дължи до голяма степен на бързо развиващите се облигационни пазари в Китай, които са вече на трето място в света след САЩ и Япония. Емитирането на корпоративен дълг е нараснало дори по-бързо от цялостното кредитиране в Китай, тъй като компаниите търсят по-ниски разходи за финансиране от предлаганите по банковите заеми.

Девет от топ 20-те банки в света по приходи от такси от продажбата на облигации са китайски, като засега те са спечелили 450 млн. долара спрямо 797 млн. долара през цялата минала година.

Международните банки са получили 317 млн. долара спрямо 1,03 млрд. долара през миналата година, ударени от отслабващото търсене на продажба на облигации извън Китай. Засега тази година емитирането на корпоративен дълг на други места в Азиатско-тихоокеанския регион е с около една трета по-ниско спрямо същия период на 2015 г. Континенталните продажби на облигации на китайски компании от друга страна са с над 50% над нивата от миналата година.

Континенталните продажби на облигации са по-малко печеливши за банките от емитирането на такива извън континента, където сделките обикновено са по-големи и обикновено се водят съвместно от китайски и международни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още