IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дежавюто на японските пазари

Трейдърите не очакваха много от плана и се оказаха прави

14:44 | 03.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не за първи план дълго чаканият план на японския премиер Шиндзо Абе не оправда надеждите на инвеститорите, пише Bloomberg в свой кратък обзор на обещанията на японските власти и ефекта им върху пазарите през последните години.

Обратно към фискални стимули

Индексът Topix се потопи с 1,6 % във вторник, след като Абе обяви програмата с фискални стимули на обща стойност 28 трлн. йени ( 277 млрд. долара), за да успокои тревогите за Абеномиката. Индексът се понижи с още 2,2% в сряда. Йената поскъпна с 1,5% спрямо долара, а инвеститорите станаха по-склонни да поемат рискове. "Трейдърите очакваха планът да ги разочарова и действаха адекватно на това, когато видяха, че се оказаха прави“, коментират от Fukoku Mutual Life Insurance Co. 

През юни 2014 г. японският премиер рестартира идеите си за стимулиране на растежа. Тогава това включваше по-голямо участие на жените в работната сила и съживяване на здравеопазването и регионалните икономики. Инвеститорите не очакваха много от плана и реакцията на пазара беше приглушена. Topix падна с 0,6% в деня след обявяването на програмата и с още 1,2% през следващите три дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още