IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спиране на АЕЦ "Хинкли Пойнт" може да обтегне британско-китайските отношения

Новото британско правителство изненадващо реши да преразгледа проекта

15:49 | 09.08.16 г.
Спиране на АЕЦ "Хинкли Пойнт" може да обтегне британско-китайските отношения

Китай предупреди Великобритания да не спира проекта за изграждане на ново поколение ядрена централа АЕЦ „Хинкли Пойнт“ „или ще плати цената“. Това съобщава CNN Money.

Участието на държавната китайска компания China General Nuclear Power (CGN) беше обявено по време на визитата на китайския президент Си Дзинпин в Лондон през октомври 2015 година. Според обявеното тогава споразумение китайската корпорация ще притежава 33,5%, а останалата част от капитала ще бъде в ръцете на френската EDF.

Правителството на Дейвид Камерън даваше пълна подкрепа на плановете за изграждане на новата ядрена централа, оценявана на около 23 млрд. долара. Правителството на Тереза Мей обаче замрази проекта и обяви, че ще преразгледа договорите около него.

Това обаче не се приема добре от китайската страна, допълва още CNN.

Според китайския посланик във Великобритания отношенията между двете страни в момента са в критична точка и допълва, че се надява Лондон да остави „вратата отворена за Китай“ и правителството ще подкрепи проекта за нова ядрена централа.

Първоначалните планове предвиждат ядрената централа да бъде изградена до 2025 година и да произвежда около 7% от потребяваната електроенергия във Великобритания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още