fallback

Най-големият пенсионен фонд в света загуби 52 млрд. долара за три месеца

Причината е сривът на цените на японските акции и поскъпването на йената

13:28 | 26.08.16 г. 3

Най-големият пенсионен фонд в света отчита загуба от 52 млрд. долара през последното фискално тримесечие след срива на цените на акциите и поскъпването на йената, съобщава Bloomberg.

Японският правителствен пенсионен инвестиционен фонд (Government Pension Investment Fund) е загубил 3,9%, или 5,2 трлн. йени (52 млрд. долара), в трите месеца, приключващи на 30 юни. Така активите на фонда намаляват до 129,7 трлн. йени. 

Това изтрива 4,1 трлн. йени възвръщаемост от инвестиции за предишните шест тримесечия, считано от октомври 2014 г. Тримесечният спад следва загубата от 5,3 трлн. йени през фискалната година до март, най-лошите годишни данни от световната финансова криза насам.

След като спечели от по-ранния скок на японските акции и обезценяването на националната валута, фондът отчете загуби след спада на книжата и поскъпването на японската йена, което намали стойността на задграничните активи.

„Тъй като инвестициите са обвързани с пазарните движения, естествено е това да се случи. Няма смисъл да се гледа на това в краткосрочен план”, обясни Аяко Сера, стратег в базираната в Токио Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Фондът държи 21 на сто от инвестициите си в местни акции към края на юни, а 39% в японски облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още