IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика почти застина през второто тримесечие

Правителството трябва да продължи със структурните реформи, а не само със стимулите, смята анализатор

09:23 | 15.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През второто тримесечие на 2016 г. японската икономика почти застива. В периода между април и юни брутният вътрешен продукт на страната се е повишил на годишна база с 0,2 на сто, показват публикуваните в понеделник данни. Анализаторите очакваха нарастване от 0,7 на сто за третата в света икономика.

За първото тримесечие е отчетено нарастване на БВП от 2%, според ревизираните данни. 

Преди всичко спадащите инвестиции предотвратяват наличието на по-силен ръст. Частното потребление се разширява с 0,2 на сто, но остава под очакванията. Анализаторите очакваха ръст от 0,7 на сто.

Бизнес инвестициите  се понижават за второ поредно тримесечие, докато износът се срива на годишна база с 5,9%.

Износът на кораби, стоманени продукти и стоки, свързани с петрола, също  намалява. Американското и европейското търсене на японски стоки отслабва, коментира правителствен служител на брифинг при представянето на данните.

„Очаквам износът да остане бавен, но за сметка на повече публични разходи в подкрепа на растежа", казва Хиденобу Токуда, икономист в Mizuho Research Institute, цитиран от Wall Street Journal. „В основата си японският потенциал за растеж намалява. Това означава, че правителството трябва да продължи със структурните реформи, а не само със стимулите". 

Данните хвърлят още по-дебела сянка над икономическата политика на премиера Шиндзо Абе. В началото на месеца правителството представи огромен пакет за насърчаване на конюнктурата, за да се предотврати изпадането в рецесия.

Отдавна Япония се опитва да излезе от периода на „едва кретаща икономика“. Освен плахите инвестиции и слабото частно потребление, негативно влияние оказва и скъпата местна валута, която стопира износа на страната, тъй като оскъпява японските продукти в чужбина.  

Преди месец правителството в Токио ревизира драстично надолу прогнозата си за икономическия растеж за изтичащата през март 2017 г. бюджетна година до едва 0,9 на сто. В началото на годината прогнозата беше за икономически ръст от 1,7 на сто.

От години икономиката на страната страда от дефлация, спадащи заплати и забавящи се инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още