fallback

Резкият спад на паунда оцвети азиатските пазари в червено

Анализаторите вещаят тежки времена за британската валута

12:30 | 07.10.16 г. 4

Петъчната търговия на азиатските пазари приключи на червена територия след резкия спад на британския паунд в началото на сесията. Това се случва в момент, когато инвеститорите са насочили вниманието си към ключовия доклад за работните места в САЩ през септември, който ще излезе по-късно през деня, пише CNBC.

Австралийският ASX 200 затвори със спад от 0,29% до 5 467,40 пункта. Повечето индекси финишираха с понижения, като финансовият подиндекс се понижи с 0,11%, а енергийният прибави 0,72%.

Японският Nikkei 225 отписа 0,23% до 16 860,09 пункта, а южнокорейският Kospi заличи 0,56% до 2 053,80 пункта.

В Хонконг Hang Seng index се понижи с 0,71% в късната следобедна сесия, а китайските континентални пазари останаха затворени заради „Златната седмица“.

Източник: CNBC

На валутния пазар британският паунд рязко поевтиня, докосвайки ново 30-годишно дъно. Ситуацията е описана като „flash crash“ (oт английски "светкавичен срив" - бел. ред.). Британската валута се срина до ниво от 1,1819 долара за паунд, преди да се покачи до 1,2437 долара за един паунд към 10:26 часа българско време.

По-рано по време на сесията британската валута се търгуваше на ниво от 1,2624 долара за паунд, което е спад в сравнение с нивата от 1,30 долара за паунд от миналата седмица. 

През февруари 1985 г. валутата на Обединеното кралство се срина до 1,0520 долара за паунд заради стачка на минната индустрия.

Търговците са несигурни какво е причинило внезапния срив на валутата, като някои си обясняват случилото се с изказването на френския президент Франсоа Оланд, който настоя ЕС да заеме твърда позиция в преговорите с Великобритания за Brexit.

„Инвеститорите може и да са мислили, че преговорите ще бъдат лесни, но днешният внезапен срив показа къде е нивото на подкрепа. Реалността е това и едва ли ще чакаме дълго за ново обръщане в посока надолу“, коментира Наим Аслам, главен пазарен анализатор в ThinkMarkets.

Анализатори от Сингапурската DBS Bank от своя страна обясниха, че пазарите се подготвят за повече волатилност заради несигурността около Brexit след сигналите от Германия и Франция за тежки преговори с кралството.

„Всеки адвокат може да ви каже, че при разводите има тенденция да бъдат хаотични, сложни и емоционални“, предупреждават анализаторите на DBS Bank.

Въпреки че паундът се възстанови от по-ранните загуби, някои стратези смятат, че валутата ще бъде изправена пред сътресения.

Валутните стратези на австралийската Macquarie Bank предупредиха, че въпреки че лирата тръгна нагоре, цялата техническа подкрепа вече е унищожена, така че британската валута е обречена през следващите месеци.

В същото време доларовият индекс се повиши до 97,080 пункта в сравнение с нивата от 95,600 пункта по-рано през седмицата.

Японската йена отслабна спрямо долара до 103,88 йени за долар спрямо нивата от 101 йени за долар през миналата седмица.

След като стана ясно, че енергийните министри на Саудитска Арабия, Иран и Ирак ще са сред ключовите представители на ОПЕК по време на неофициалната среща в Истанбул следващата седмица, цените на петрола достигнаха 4-месечен връх в четвъртък.

По време на азиатската сесия фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 0,52% до 50,70 долара за барел, след като по време на американската търговия приключиха с ръст от 1,2%. Тези върху европейския сорт Брент повишиха цената си с 0,59% до 52,83 долара за барел.

При корпоративните новини акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 0,89%, достигайки рекордно високо ниво. Преди пазарът да отвори, южнокорейският технологичен концерн обяви, че очаква печалбата му за третото тримесечие да е нараснала с 5,6%, надминавайки очакванията на анализаторите.

В Хонконг осмата по големина брокерска компания по активи, China Merchants Securities, направи борсов дебют. Акциите й се търгуваха за 12,02 хонконгски долара за брой към 10:37 часа българско време в сравнение с цената на първичното публично предлагане от 12 хонконгски долара.

Повече австралийски банки приключиха с повишения, като акциите на Commonwealth Bank of Australia поскъпнаха с 0,3%, на Westpac прибавиха 0,59% към цената си, а книжата на National Australia Bank поскъпнаха с 0,11%. Акциите на ANZ се търгуваха почти без изменение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още