fallback

Кари Лам: "Екстремното насилие" оправдава използването на извънредни правомощия

Протестите в Хонконг стават все по-жестоки след застрелването на тинейджър и блокирането на транспорта

12:36 | 05.10.19 г. 4

Лидерът на Хонконг Кари Лам заяви днес, че „изключителното насилие“ в азитанския финансов център е оправдало решението ѝ да използва извънредни правомощия за първи път от половин век - след нощ на протести, прераснали в насилие, предава Ройтерс.

Транспортът в бившата британска колония беше парализиран, след като системата на метрото в Хонконг остана затворена в събота след петъчния хаос, когато полицията простреля тинейджър, а протестиращите щурмуваха метростанциите.

„Радикалното поведение на протестиращите в Хонконг в тази особено тъмна нощ днес оставя обществото наполовина парализирано“, заяви Лам в първите си коментари след въведената в петък забрана за носене на маски.

„Екстремного насилие ясно показва, че обществената безоспасност в Хонконг е силно застрашена“, допълни тя в предварително записано обръщение, излъчено по телевизията. „Това е конкретната причина, поради която вчера трябваше да се позовем на закона за критични ситуации и да въведем забрана за носенето на маски“.

Демонстрантите носят маски на лицата си, за да прикрият своята самоличност в рамките на все по-жестоките протести, които се случват в града през последните четири месеца.

Причина за недоволството се оказа законопроект, въведен през април, който позволява екстрадиция в континенталната част на Китай, но след това демонстрациите прераснаха в продемократично движение.

След петъчното насилие влаковият оператор MTR Corp предприе безпрецедентната стъпка да затвори цялата мрежа, което оставя около 5 млн. пътници дневно без транспорт. Тръговските центрове и супермаркетите също са затворени.

Нови демонстрации в Хонконг са планирани за понеделник, когато има национален празник. Не е ясно как ще ги засегне спирането на транспорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:48 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още