IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кари Лам: "Екстремното насилие" оправдава използването на извънредни правомощия

Протестите в Хонконг стават все по-жестоки след застрелването на тинейджър и блокирането на транспорта

12:36 | 05.10.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерът на Хонконг Кари Лам заяви днес, че „изключителното насилие“ в азитанския финансов център е оправдало решението ѝ да използва извънредни правомощия за първи път от половин век - след нощ на протести, прераснали в насилие, предава Ройтерс.

Транспортът в бившата британска колония беше парализиран, след като системата на метрото в Хонконг остана затворена в събота след петъчния хаос, когато полицията простреля тинейджър, а протестиращите щурмуваха метростанциите.

„Радикалното поведение на протестиращите в Хонконг в тази особено тъмна нощ днес оставя обществото наполовина парализирано“, заяви Лам в първите си коментари след въведената в петък забрана за носене на маски.

„Екстремного насилие ясно показва, че обществената безоспасност в Хонконг е силно застрашена“, допълни тя в предварително записано обръщение, излъчено по телевизията. „Това е конкретната причина, поради която вчера трябваше да се позовем на закона за критични ситуации и да въведем забрана за носенето на маски“.

Демонстрантите носят маски на лицата си, за да прикрият своята самоличност в рамките на все по-жестоките протести, които се случват в града през последните четири месеца.

Причина за недоволството се оказа законопроект, въведен през април, който позволява екстрадиция в континенталната част на Китай, но след това демонстрациите прераснаха в продемократично движение.

След петъчното насилие влаковият оператор MTR Corp предприе безпрецедентната стъпка да затвори цялата мрежа, което оставя около 5 млн. пътници дневно без транспорт. Тръговските центрове и супермаркетите също са затворени.

Нови демонстрации в Хонконг са планирани за понеделник, когато има национален празник. Не е ясно как ще ги засегне спирането на транспорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
2047 година изтича 50 годишният преходен период, през който на бившата британска колония е гарантирана широка степен на автономия. И Китай и Хонконг имат нужда един от друг и трябва да търсят баланс. За сега от протестите и несигурността намазва Сингапур!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
Бидонойл
преди 4 години
Хей, мурзил, във Франция полицията не е застрелвала никого, а смъртните случаи се дължат на действията на протестиращите! Една от барикадите им предизвика верижна катастрофа, имаше загинали и над 100 ранени. В друг случай тълпата изпотъпка човек до смърт. Само заради това трябваше да ги изловят като плъхове и заключат в Бастилията докато пукнат. Но Европа не е Китай и тук правата дори на най-дoлните *** се спазват. А в Хонконг тепърва има да се лее кръв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 9
Bones
преди 4 години
застрелването....застрелям....убивам....Младшия анархист е ПРОСТРЕЛЯН! Жив, здрав и го дондурукат в болницата, за разлика от една камара клетници, загинали през последните протести във Франция. *** за там май нещо ви пречеше да пишете с такъв патос....И да, знам, че се стараете да угодите на господарите си, но не мислете, че постигате нещо с подобни елементарни внушения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Социализма или комунизма издържат като управляваща идеология 70 плюс минус 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още