fallback

Оставките на министрите в Япония са предупреждение за Шиндзо Абе

Последният път, когато двама министри подават оставки в кратък период от време, премиерът насрочва извънредни парламентарни избори

11:00 | 01.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Все още топлите оставки на двама от членовете на кабинета на японския премиер и гафовете на други министри сигнализират, че екипът на Шиндзо Абе рискува да изгради облик на едно небрежно и дори самодоволно правителство, пише Nikkei Asia Review.

В четвъртък Абе прие оставката на министъра на правосъдието Кацуюки Кавай, малко след като седмичното списание Shukan Bunshun съобщи за постъпили обвинения относно нарушения на закона за изборите от страна на Кавай и неговата съпруга, депутат от Либералната демократическа партия на премиера.

"Аз бях този, който го назначи", заяви Абе премиерът пред журналисти и добави, че "трябва сериозно да приеме острата критика". 

Внезапната оставка на Кавай му позволи да избегне нападките от страна на представителите на опозицията в парламента, като в същото време минимизира щетите за администрацията на Абе.

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността Ишу Сугавара се оттегли по подобен начин миналия петък заради обвиненията в незаконни подаръци за избиратели.

Абе и преди се е сблъсквал с внезапни оставки на членове на неговия кабинет в миналото, но две наведнъж в рамките на седмица са необичайно явление.

Първият кабинет на Абе през 2006 г. и 2007 г. беше разтърсен от четири оставки, но те бяха обявени в интервали от около месец. Когато министърът на правосъдието Мидори Мацушима и министърът на търговията Юко Обучи се оттеглиха един ден през 2014 г., Абе разпусна долната камара и свика предсрочни избори, за да възстанови основите на своето правителство.

Ситуацията при сегашния кабинет е малко по-различна, тъй като той беше сформиран едва през септември. Настоящият състав разполага с най-голям брой нови лица (общо 13), откакто Абе управлява страната като премиер.

В същото време министърът на образованието Коичи Хагиуда се извини тази седмица заради своето изявление, че студентите, които полагат нови изпити за владеене на английски език за прием в университет, започващи през следващата година, трябва да се състезават „според техния статут“.

Във вторник министърът на отбраната Таро Коно се извини, че се е пошегувал за призоваването на дъжд, след като Япония беше ударена от три тайфуна за кратко време. Коно изпълняваше функциите на външен министър преди последното преструктуриране.

Очаква се през ноември Шиндзо Абе да стане най-дълго служещият министър-председател на Япония.

Въпреки че опозиционните партии формираха единен фронт срещу неговото правителство, те остават твърде слаби, за да представляват сериозна заплаха за премиера, а бъдещите му наследници от партията изглежда, че все още не са подготвени за неговата смяна.

Анкета на Nikkei, проведена малко след оставката на Сугавара, показа, че 57% одобряват работата на кабинета на Абе...

Но скандалите несъмнено ще затруднят премиера относно преследването на целите му в парламента, включително дългогодишната му амбиция за преразглеждане на конституцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още