IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-висшият съд в Индия подкрепи Tata Group в битката ѝ срещу бивш ръководител

Съдът постанови, че отстраняването на Сайръс Мистри е било законно

12:24 | 26.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Най-висшият съд в Индия се произнесе в полза на конгломерата Tata Group в дългогодишната му борба с бившия председател на борда Сайръс Мистри, чиято семейна фирма притежава 18% от акциите на холдинга Tata Sons.

През 2016 г. Мистри беше уволнен от поста си в Tata Sons, холдинговата компания на Tata Group, след разрива му с партиарха на холдинга Ратан Тата по въпросите за корпоративното управление в компаниите. Оттогава двете страни се впуснаха в правна битка, предаде Ройтерс.

Сайръс Мистри пое поста председател на борда на Tata Sons Limited през 2012 г., припомня информационната агенция. Той замени на поста Ратан Тата и е едва вторият председател на борда на групата извън семейството.

По време на мандата му обаче FT публикува материал, в който се казва, че между двамата има „напрежение по етични и стратегически въпроси“.

Сайръс Мистри трябваше да се справи с няколко сериозни проблема, вкл. с Brexit, което помрачи перспективите пред бизнеса на компанията във Великобритания. Той освен това е поискал да направи твърде големи реорганизации на бизнеса, като промени управленската структура, вкара нови лица на ръководни постове и продаде част от бизнесите. Твърди се, че Мистри е искал да продаде активите на Tata Steel Europe, което е можело да доведе до загуба на работни места в голям мащаб и да увреди репутацията на групата.

В края на октомври 2016 г. Мистри беше отстранен от поста от мнозинството в борда на директорите на компанията, като на негово място временно се връща Ратан Тата. През февруари 2017 г. той е изгонен и от борда на компанията. След това той предяви иск срещу конгломерата, в който твърди, че Tata Sons се управлява лошо.

През 2018 г. съд в Мумбай отхвърля иска му, като приема, че съветът на директорите е компетентен да отстрани председателя и че не е необходима специална комисия. Мистри обжалва пред апелативния съд, който разреши обжалване и постанови, че отстраняването му е незаконно.

Tata Sons оспорва това решение пред Върховния съд. Отделно дело завежда и Ратан Тата. Решението този път е в полза на конгломерата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още