IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак: На територията ни вече няма чуждестранни войници

Задачата на международната коалиция в борбата с Ислямска държава сега е да съветва и подкрепя иракските сили за сигурност

21:31 | 31.12.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Okoniewski/ Bloomberg News</em></p>

Снимка: Michael Okoniewski/ Bloomberg News

Както беше предварително обявено, бойната мисия на водената от САЩ коалиция срещу терористичната групировка „Ислямска държава" (ИД) в Ирак приключва в края на 2021 г.

„На иракска територия вече няма чуждестранни бойни части“, обяви правителството в Багдад в петък. Последните са изтеглили всички свои сили и са изнесли оборудването си от страната. Задачата на международната коалиция в борбата с ИД сега е, както беше договорено, да съветва и подкрепя иракските сили за сигурност, предава DPA.

Бойната мисия е приключила, потвърди коалицията в Twitter. Войниците вече може да са в страната само „като поканени гости на Република Ирак" със съвещателен глас. Преди няколко дни министър-председателят Мустафа ал Касими благодари на лидерите на коалицията и на партньорите, участващи в борбата срещу ИД. „Нашите сили за сигурност са готови да защитят народа ни“, каза той.

Операцията на алианса започна, след като през 2014 г. ИД превзе големи райони в северната и западната част на Ирак. С международна подкрепа - включително от България, иракските сили за сигурност успяха постепенно да отблъснат екстремистите. През декември 2017 г. тогавашният ръководител на иракското правителство Хайдар ал Абади обяви победа над ИД.

През юли САЩ обявиха, че ще изтеглят бойните си части до края на годината. По данни на Белия дом досега в Ирак са били разположени около 2500 американски военнослужещи. Наблюдателите предполагат, че броят им едва ли ще се промени, но в бъдеще те ще бъдат официално разположени като инструктори и съветници. Преди всичко влиятелните проирански шиитски милиции и големите партии в Ирак настояваха за изтеглянето на чуждестранните сили на САЩ. През последните месеци съоръженията, използвани от САЩ, бяха атакувани няколко пъти.

Въпреки че ИД официално е победена във военно отношение, клетки на екстремистите продължават да извършват нападения, особено срещу силите за сигурност. Неотдавна се появиха опасения, че терористичната милиция може да използва края на американската бойна мисия като възможност за нови нападения.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
В Украйна също няма чужди войски. Направи ги свои. Даде гражданство на всякая *** и чужд контингент. За да изпълни поне 1 пункт от Минските съглашения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
За сметка на това чуждестранните войски в нашия регион се увеличават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 2 години
И полека с Исляма и Алах, да не ядете шамари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още