IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Казахстан подаде оставка заради високите цени на горивата

Президентът на азиатската страна въведе извънредно положение в Алмати и богатия на петрол регион Мангистау

08:45 | 05.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев прие оставката на казахстанското правителство в сряда, след като заяви, че ръководството на страната няма да се предаде пред лицето на разрастващите се протести заради ръста на цените на газа.

Според изявление, публикувано на официалния уебсайт на президента, Токаев е назначил за изпълняващ длъжността министър-председател първия заместник-министър Алихан Смаилов, а останалите министри ще продължат да изпълняват предишните си задължения до сформирането на ново правителство. Освен това президентът обяви извънредно положение в Алмати и богатия на петрол регион Мангистау, предава Bloomberg.

Извънредното положение ще продължи от сряда до 19 януари, става ясно от указа, подписан от Токаев. По-рано през седмицата протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията в Алмати, най-големия град и бивша столица на централноазиатската страна, след като в неделя в западния енергодобивен регион избухнаха демонстрации.

Президентът се е съгласил да намали цената на втечнения газ, широко използван като гориво за автомобилите като по-евтина алтернатива на бензина, както и за готвене и отопление, до 50 тенге (0,11 долара) за литър в Мангистауския регион, става ясно от неговия канал в Twitter. В началото на годината цената на горивото беше скочила до 120 тенге за литър от около 60 тенге, след като правителството обяви преминаване към пазарно ценообразуване.

„Всички правни искания и настоявания от ваша страна ще бъдат внимателно разгледани и ще бъдат взети съответните решения“, казва Токаев в обръщение към нацията късно във вторник. „Отново ви призовавам да проявите благоразумие и да не се поддавате на провокации отвътре и отвън“.

В обръщението Токаев се зарича, че правителството „няма да падне“ пред лицето на протестите, и заплашва да накаже всяко нападение срещу граждански или военни сгради. По думите му управляващите ще се срещнат в сряда, за да обсъдят исканията на протестиращите.

Несъгласието и протестите са рядкост в Казахстан, който обяви независимост през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още