IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 8 хил. души са задържани в Казахстан заради безредиците

За насилието са отговорни екстремистки и терористични елементи, част от които са чужденци, твърдят властите

10:27 | 10.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Снимка: EPA/STRINGER

Казахстанските сили за сигурност са задържали досега 7939 души във връзка с безредиците от миналата седмица, предаде Ройтерс, като се позова на казахстанското вътрешно министерство. Според данните сред нападателите е имало обучени в чужбина ислямски радикалисти.

Миналата седмица централноазиатската държава преживя най-сериозната си криза след разпадането на Съветския съюз. Правителствени сгради бяха щурмувани или запалени в няколко града, след като първоначално мирните протестни прояви във връзка с увеличаването на цените на горивата прераснаха в сблъсъци между демонстранти и силите на реда.

Казахстанските власти поясняват, че за насилието са отговорни екстремистки и терористични елементи, част от които са чужденци.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев уволни кабинета си, издаде заповеди за стрелба и обяви извънредно положение в богатата на петрол 19-милионна държава. Той също така поиска от водения от Русия военен блок да изпрати войски, които според правителството са разположени за охрана на стратегически обекти.

В понеделник властите за пръв път свързаха насилието с членове на ислямистки групировки, които според тях са имали отношение към него.

„Както показаха събитията в Алмати и няколко други региона на страната, Казахстан е подложен на въоръжена агресия от добре координирани терористични групи, обучени в чужбина", се казва в изявление на външното министерство.

„По предварителни данни сред нападателите има лица, които имат опит във военни бойни зони в редиците на радикални ислямистки групировки“. Не се посочват конкретни имена на групи. 

В понеделник, в официалния ден на траур, Комитетът за национална сигурност заяви, че ситуацията се е стабилизирала и че силите за сигурност са възстановили контрола.

Карим Масимов, бившият ръководител на комитета, беше задържан по подозрение в държавна измяна през миналата седмица, дни след като Токаев го уволни.

Руски и държавни медии, позовавайки се на правителствена публикация в социалните мрежи, съобщиха, че са загинали 164 души. Здравните и полицейските власти не потвърдиха тази цифра, а оригиналният пост в социалната мрежа е изтрит.

„Смятам, че е имало някакъв заговор, в който са участвали местни и някои чуждестранни деструктивни сили", заяви държавният секретар Ерлан Карин по държавната телевизия в понеделник, без да назовава имена на заподозрени.

Бивш казахстански министър-председател заяви пред Ройтерс в неделя, че Токаев трябва да действа бързо, за да затвърди властта си, след като изглежда скъса съюза си със своя влиятелен предшественик Нурсултан Назарбаев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още