IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея направи изпитание с ракета с най-голям обсег от 2017 г.

Тя е достигнала височина от 2000 км и е летяла 30 минути, изминявайки разстояние от 800 км

13:10 | 30.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Северна Корея проведе най-големия си ракетен опит от 2017 г. насам в неделя, като изстреля предполагаема балистична ракета със среден обсег. Това е знак, че страна е с една крачка по-близо до възобновяването на опитите с ракети с голям обсег, предава Ройтерс.

Южнокорейският генерален щаб съобщи, че балистичната ракета е била изстреляна около 7,52 ч. (22,52 ч. по Гринуич) от севернокорейската провинция Чаган към океана от източното крайбрежие.

Южнокорейският Съвет за национална сигурност, който проведе извънредно заседание под председателството на президента Мун Дже-ин, заяви, че тестът изглежда включва балистична ракета със среден обсег, каквато Северна Корея не е изпитвала от 2017 г. насам.

С този опит Северна Корея се приближава с още една крачка към пълна отмяна на самоналожения си мораториум върху изпитания с интерконтиненталните си балистични ракети с най-голям обсег, заяви Мун.

Той отбеляза, че поредицата от ракетни изпитания този месец напомня за завишеното напрежение през 2017 г., когато КНДР проведе няколко ядрени опита и изстреля ракетите си с най-голям обсег, включително няколко, които прелетяха над Япония.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че вече не се чувства обвързан с мораториума, който включваше спиране на изпитанията с ядрени оръжия и беше обявен през 2018 г. след дипломатически усилия и срещи с тогавашния американски президент Доналд Тръмп.

Севернокорейските ръководители заявиха този месец, че може да възобновят дейностите по изпитвания, защото САЩ и съюзниците им не са показали никакви признаци на отказ от „враждебните си политики“.

„САЩ осъждат тези дейности и призовават Северна Корея да се въздържа от нови дестабилизиращи актове“, заяви Индо-Тихоокеанското командване на американската армия в комюнике след изпитанието в неделя.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че то показва заплахата от незаконните оръжия за масово унищожение и програмите за балистични ракети на Северна Корея и призова Пхенян да започне „устойчив и съществен“ диалог.

Не е ясно дали балистичните ракети със среден обсег са били включени в мораториума на Ким, но те също не бяха изпитвани от 2017 г. насам.

Южнокорейският генерален щаб и главният секретар на канцеларията на японското правителство Хироказу Мацуно съобщиха, че ракетата е достигнала височина от 2000 км и е летяла 30 минути, изминавайки разстояние от 800 км. Балистичните ракети със среден обсег обичайно могат да изминават между 900 до над 5000 км, а междуконтиненталните балистични ракети са с обсег от над 5500 км. Северна Северна

Според ракетни експерти данните може да показват изпитание на балистична ракета със среден обсег като Hwasong-12, която е изпитвана за последен път през 2017 г., или нов тип ракета.

Изстрелването може да превърне януари в най-натоварения месец в историята на ракетната програма на КНДР, която според анализатори разширява и развива нов капацитет въпреки строгите санкции и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които не позволяват страната да извършва опити с балистични ракети.

Изпитанието се случва по-малко от седмица преди откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин. Китай е основен политически и икономически партньор на КНДР. Пхенян съобщи, че ще пропусне игрите заради пандемията от COVID-19 и „враждебните сили“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Николай Караджов
преди 2 години
"Тя е достигнала височина от 2000 км и е летяла 30 минути, изминявайки разстояние от 800 км" Интересно как така е достигнала 2000 км височина, а е летяла само 800 км.? Инвесторе вие като пишете статии, не ги четете след това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още