fallback

Президентът на Шри Ланка избяга на Малдивите

Критиците обвиняват Раджапакас и неговите съюзници за бясната инфлация, корупцията и сериозния недостиг на горива и лекарства

08:04 | 13.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса пристигна на Малдивите, след като преди дни протестиращи щурмуваха дома и офиса му, както и официалната резиденция на премиера, на фона на продължаваща от 3 месеца икономическа криза, довела до сериозен недостиг на храни и гориво, предаде Ройтерс.

Раджапакса е придружаван от съпругата си и двама охранители. Те пътуваха със самолет Ан-32 на военновъздушните сили на Шри Ланка, който пристигна в Мале, столица на Малдивите. Оттам президентът най-вероятно ще се отправи към друга азиатска държава, казва правителственият източник.

Президентът прие да подаде оставка под натиска на протестиращите. Премиерът Ранил Викремесингхе заяви, че също ще подаде оставка след създаването на ново правителство.

Депутатите приеха да изберат нов президент следващата седмица, но до вчера все още не бяха успели да сформират правителство, което да извади банкрутиралата страна от икономическия и политически колапс.

Обещаните оставки не доведоха до край на кризата. Протестиращи са обещали да окупират сгради на властите, докато всички лидери не подадат оставки.

Критиците обвиняват Раджапакас и неговите съюзници за бясната инфлация, корупцията и сериозния недостиг на горива и лекарства. Правителствени източници и сътрудници заявиха, че братята на президента, бившият министър-председател Махинда Раджапакса и бившият министър на финансите Базил Раджапакса, все още се намират в Шри Ланка.

Когато новината за бягството на президента се разпространи, хиляди хора се събраха на главното място на протеста в Коломбо, скандирайки „Гота крадец, Гота крадец", наричайки го с прякора му.

Раджапакса трябваше да се оттегли от поста си на президент в сряда, за да освободи място за правителство на националното единство, след като протестиращите щурмуваха официалните му резиденции и тази на министър-председателя. 

Президентът не е виждан на публично място от петък насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още