IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ikea изтегля от пазара в САЩ и Канада над 3 млн. щори

Едногодишно момченце от Масачузетс почти се е задушило през февруари, има и по-ранни инциденти

16:35 | 11.06.10 г.
Ikea изтегля от пазара в САЩ и Канада над 3 млн. щори

Шведската верига за мебели Ikea изтегля доброволно от пазара в САЩ и Канада 3,36 млн. щори за прозорци, след като едно дете почина, а други две бяха почти задушени, съобщават от щатската комисия за безопасност на потребителските продукти и от здравното министерство на Канада, цитирани от Bloomberg.

Веригата изтегля римски и навиващи се щори, уточняват ведомствата. При всеки от тези видове има възможност вратовете на децата да се оплетат в примки или верижки, които се използват за вдигане или спускане на щорите.

През декември американските вериги Wal-Mart Stores, J.C. Penney и Ace Hardware проведоха мащабно изтегляне на 50 млн. римски и навиващи се щори.

Агенциите съветват потребителите да спрат да ползват всички римски и навиващи се щори и да ги върнат на Ikea за пълно възстановяване на сумите.

Щатските власти и веригата са получили сигнал, че едногодишно момченце от Масачузетс почти се е задушило през февруари.

През април 2008 г. едногодишно момиченце от Кънектикът се заплело във вътрешно въженце на римска щора на веригата и се задушило, посочват от американската агенция. Има и сигнал за двегодишно момче, което също е било почти задушено. И в двата предишни случая е имало изтеглени продукти.

Ikea продава щорите в САЩ и Канада от януари 1998 г. до юни 2009 г. на цени от 5 до 55 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още