IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ удължава ембаргото срещу Куба, има ли смисъл обаче от това?

Годините на ембарго срещу Куба струват на американския бизнес неизброими пропуснати възможности и в същото време са превърнали острова в рай за пиратски стоки

13:00 | 03.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ удължава ембаргото срещу Куба, има ли смисъл обаче от това?

Американският президент Барак Обама продължи с една година търговското ембарго срещу Куба. Президентът подчертава, че наказателните мерки „отговарят на националните интереси на Съединените щати“. Така санкциите остават в сила до 14 септември 2011 г.

Търговското ембарго, наложено през 1962 г. и имащо за цел да свали комунистическото правителство на острова, забранява връзките на американските компании с Куба. Единствено изключение се допуска за търговия със земеделски продукти и някои лекарства.

Неофициалната позиция на Куба обаче е, че ембаргото ограничава достъпа до толкова много продукти, че принуждава хората да прибягват до пиратство, пише Ройтерс.

Няколко седмици след премиерата на комедията „Убийци“ в САЩ, филмът вече може да бъде видян в киносалоните на комунистическа Куба за около 9 американски цента. Лентата с приключенията на Аштън Къчър като наемен убиец на ЦРУ се предлага и на DVD.

Проблемът е, че официално филмът ще бъде пуснат на DVD на 7 септември в САЩ и дори тогава, поради американското ембарго срещу Куба, той не може да се разпространява на острова.

Годините на ембарго срещу Куба струват на американския бизнес неизброими пропуснати възможности и в същото време са превърнали острова в рай за пиратски стоки.

Въпреки че ембаргото забранява на щатски компании като Microsoft да изнасят софтуер за Куба, повечето компютри на острова имат инсталирани нелицензирани версии на операционната система.

Пиратски копия на Windows 7 се предлагат от месеци на черния пазар, докато последният хитов филм на Джеймс Камерън „Аватар“ е излъчен по кубинската национална телевизия още през февруари.

„Реалността е, че американски продукти и услуги се предлагат в Куба, независимо дали компаниите, които ги произвеждат, ги продават там или не“, казва Джак Колвин, вицепрезидент на National Foreign Trade Council. „Притеснителният момент е, че американските компании не получават нищо за това“, допълва той.

Според базирания във Вашингтон Business Software Alliance през 2009 г. 63% от софтуера в Латинска Америка на стойност 6,2 млрд. долара е бил нелицензиран. В Куба делът на пиратския софтуер е около 80%, ако не и по-висок, посочват анализаторите.

„Докато не оправим отношенията си, докато двете правителства на започнат да разговарят и не установим дипломатически отношения, гарантиращи правила за правене на бизнес, няма да може да решим проблема с пиратството“, казва Колвин.

През април Обама премахна редица ограничения за пътуване до Куба за граждани на САЩ от кубински произход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още