IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските фондове за токсични активи с 27% печалба от инвестициите си

Фондовете са използвали около 5,2 млрд. долара от спасителния план за изкупуване на токсични активи

15:25 | 24.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските фондове за токсични активи с 27% печалба от инвестициите си

Фондовете за токсични активи, създадени от щатското финансово министерство с цел да подпомогнат пазара на ипотечни облигации, са постигнали 27% печалба от инвестициите си, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни, които ще бъдат официално обявени по-късно днес.

Осемте фонда, които са част от спасителния план на щатското правителство на стойност 700 млрд. долара, бяха създадени, за да премахнат от балансите на банките неликвидни ценни книжа. Те се управляват от частни компании за управление на инвестиции и всички са на печалба.

От създаването им през 2009 г. фондовете са използвали около 5,2 млрд. долара от спасителния план за изкупуване на токсични активи. В края на 2010 г. инвестицията на финансовото министерство на САЩ е нараснала с 27%, или 1,4 млрд. долара.

Първоначално финансовото министерство предлагаше да изкупи неликвидни ипотечни облигации за до 1 трлн. долара, за да се изчистят балансите на банките. Размерът на програмата обаче беше свит значително, след като банките показаха, че могат да привлекат частен капитал както на фондовите, така и на облигационните пазари, без да трябва да се отърват преди това от неликвидните ценни книжа.

Към 31 декември фондовете са разполагали с около 29,4 млрд. долара за изкупуване на активи.

По оценки на бюджетния офис на Конгреса окончателната цена за спасяването на банките в страната ще бъде 25 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още