fallback

Бен Бернанке: Не може да се обвинява Фед за бунтовете в Африка

Не политиката на американската централна банка стои зад поскъпването на храните в глобален мащаб, уверен е шефът на Фед

15:50 | 05.02.11 г. 17
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ не носи отговорност за правителствената криза и масовите протести в Африка, категоричен е шефът на американската централна банка Бен Бернанке.

Много хора обвиняват именно политиката на Бернанке начело на Фед за вълната от революции, обхванала Азия. Причината за това е прекалено голямата ликвидност, отпускана на финансовата система, като парите се насочват към инвестиции в суровини и към развиващите се пазари.

Анализ на колумниста на CNBC Лари Кудлоу твъри, че ниските лихви в САЩ тласкат цените на суровините нагоре в глобален план. Високите цени на храните и горивата пък бяха една от искрите, които подпалиха пожара на конфликтите в Тунис и Египет.

Според Бернанке обаче високите цени отразяват високото глобално търсене на суровини, предизвикано от бързия темп на растеж на развиващите се страни. Той е категоричен, че Фед няма нищо общо с това.

„Най-важното, което се случва в глобален план, е това, че светът се развива бързо, особено развиващите се страни”, посочва Бернанке. В същото време американската икономика в никой случай не е във фаза на прегряване и не предизвиква ръст в търсенето на суровини като петрол, пшеница, памук или други.

Освен това, според Бернанке, в опитите си в борбата с вътрешната инфлация развиващите се страни трябва да използват собствени инструменти на монетарната политика или да вземат стъпки за повишаване на курса на валутите си.

„Наистина зависи от развиващите се страни да намерят подходящите инструменти за балансиране на растежа.

В това Бернанке вероятно е прав, пише MarketWatch. Самият факт, че се котират в долари не означава, че основният двигател на цените е монетарната политика на Фед. Независимо колко долари има в обращение, важното е какви са валутните курсове и как валутните курсове отразяват случващото се на пазара.

Така че, заключават от MarketWatch, от значение е валутният механизъм, а не лихвеният процент в САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още