IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори предупреждават за опасността от висока инфлация

Покачването на цените в Европа поражда предпазливост към облигациите на развитите страни

12:27 | 22.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Инвеститори предупреждават за опасността от висока инфлация

Някои от най-успелите инвеститори в света стават все по-предпазливи по отношение на инвестициите в държавни ценни книжа (ДЦК) на развити страни, докато предупреждават за нарастваща опасност от висока инфлация, пише Financial Times.

Данните през тази седмица показаха, че годишната инфлация във Великобритания се е ускорила до 3,7% през декември, което изпрати лихвените проценти по британските държавни облигации до осеммесечен връх от 3,72%.

В еврозоната инфлацията се повиши над тавана на Европейската централна банка за първи път за последните повече от две години, карайки инвеститорите да залагат на повишение на лихвените проценти в еврозоната и Великобритания през тази година.

„Защо бихте искали да купувате ДЦК при толкова ниска доходност на облигациите и на фона на подобна инфлационна тенденция,” казва пред Financial Times Бил Грос, който управлява най-големия облигационен фонд в света Pimco. „Ако индексът на потребителските цени остане над 3% във Великобритания и 2% в САЩ, това означава, че приемаме в замяна отрицателните реални лихвени проценти и облигациите вече не са атрактивна инвестиция.”

Известният инвеститор Джим Роджърс заяви, че западните правителства прикриват реалната инфлация, което го кара да избягва облигациите и да продължи дългогодишната си стратегия да инвестира в суровини. „Има инфлация, но правителствата на САЩ и Великобритания лъжат за това. Парите по целия свят стават все по-евтини, така че трябва да се инвестира в реални активи.”

Техните възгледи идват на фона на по-високите инфлационни очаквания на пазарите, които започнаха да се покачват от лятото. Очакванията на инвеститорите за инфлацията трайно са се повишили от август в САЩ, Великобритания и Германия до 2,2%, 3,1% и 2% съответно, но са все още сравнително ниски.

Проучване на Northern Trust показва, че 62% от анкетираните инвеститори посочват, че инфлацията в световен мащаб ще се ускори в следващите шест месеца, а 53% смятат, че лихвените проценти ще се повишат през това тримесечие.

Инфлацията е най-висока в развиващите се страни като Китай, където бе на ниво 4,6% през декември, което е най-високото за последните близо две години. Икономисти очакват ръстът на цените да се запази и в началото на тази година.

Други добре познати инвеститори са по-оптимистични за перспективите пред държавните ценни книжа. Антъни Болтън от фонда Fidelity, който отсрочи пенсионирането си, за да инвестира в Китай, смята, че инфлацията няма да бъде голям проблем.

„В този свят на две скорости очаквам, че въпреки по-високата инфлация в развиващите се пазари, притокът на пари ще продължи да се движи от развитите към развиващите се страни.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ivaylo1
преди 13 години
В момента единственото спасение е да се инвестира в суровини до лятото ,златото и петрола ше са с космически цени при това печатене на пари в САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Джим Роджърс заяви, че западните правителства прикриват реалната инфлация [...] Има инфлация, но правителствата на САЩ и Великобритания лъжат за това."----------------------------Хе-хе, Джим Роджърс е открил топлата вода. Направо е невероятно колко зомбирани са хората, че да вярват на правителствата, когато става въпрос за икономика (а и за каквото и да е). Невероятно е и колко лесно е да се скрие реалността във време когато уж има свобода на словото. Ето, човекът си го е казал и написал още преди 2 години, ама щом не е казано в мейнстрийм медиите значи не се зачита: http://***.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-16-fuzzy-numbers
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още