IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Русия продават американски облигации

За втори пореден месец двете държави са нетни продавачи на американски правителствен дълг

09:56 | 16.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китай и Русия продават американски облигации

Китай е намалил инвестициите си в американски правителствени облигации за втори пореден месец, показват официалните данни на финансовото министерство в САЩ. Понижението през декември е в размер на 4 млрд. долара, след като през ноември са били продадени нетно облигации за още 11,2 млрд. долара, съобщава ВВС.

През месеца Китай е изкупил американски ДЦК за 5 млрд. долара, но е продал за 9 млрд. долара, показва статистиката.

Въпреки двата месеца на продажби Китай остава най-големият чуждестранен притежател на американски правителствени облигации. Към края на годината позициите на Китай възлизат на 891,6 млрд. долара.

Това се равнява на доста значителна част от валутния резерв на Китай, който според последни данни надхвърля 2,85 трлн. долара и е най-големият в света.

Позициите на Русия пък са намалели с 16 млрд. долара до общо 106 млрд. долара, съобщава Financial Times.

Месечните данни за купувачите на американски ДЦК, които финансовото министерство на САЩ публикува, се считат за един от индикаторите за интереса на инвеститорите към САЩ и доверието в политиката на страната. Според анализатори търсенето е останало силно в края на годината, което означава, че американското правителство може да продължи с лекота да набира пари от пазара.

Данните за декември показват, че търсенето на дългосрочни ценни книжа от чуждестранни инвеститори се е свило с близо 50% спрямо предходния месец. Покупките на такива книжа възлизат на 41,8 млрд. долара през последния месец на 2010 година, след като през предходния са били 64,5 млрд. долара.

Сред купувачите на американски дълг през декември са били финансовите институции от Карибите, Великобритания и страните, изнасящи петрол, допълва Financial Times.

Вижте кои бяха най-големите кредитори на САЩ към октомври 2010 година

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
VicKing
преди 13 години
те та тия ще им разкажат играта на американците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още