IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ConocoPhillips се разделя на две компании

Двете независими компании ще бъдат регистрирани на фондовата борса, като акциите им ще бъдат разпределени между настоящите акционери

16:50 | 14.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
ConocoPhillips се разделя на две компании

Съветът на директорите на една от най-големите петролни и газови компании в света - американската ConocoPhillips, одобри разделянето на бизнеса на две отделни независими компании – за геоложки проучвания и добив на газ и нефт, и за преработка на петрол и търговия. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на съобщение на компанията.

Наименованието ConocoPhillips си запазва добиващата компания.

Двете компании ще бъдат регистрирани на фондовата борса. Акциите на двете нови компании ще бъдат разпределени между настоящите акционери, без да бъдат облагани с данъци.

Съветът на директорите на ConocoPhillips очаква, че завършването на разделянето ще повиши възвращаемостта на акционерния капитал чрез разработка на нови находища, увеличение на добива и др.

„В съответствие на нашата стратегия за увеличение на ползата за акционерите, ние стигнахме до извода, че две независими компании, съсредоточени в своите сектори, ще имат по-големи възможности за постигане на целите на индивидуалните си бизнес стратегии“, коментира шефът на ConocoPhillips Джим Мълва. 

Очаква се разделянето на американската компания да приключи през първата половина на 2012 г., след което Мълва възнамерява да подаде оставка. Работата по определяне в подробности как ще бъдат разделени активите и управлението започва незабавно.

За разделянето на ConocoPhillips на две компании не се изисква гласуване от акционерите.

ConocoPhillips е третата по големина енергийна компания в САЩ (след ExxonMobil и Chevron), чийто централен офис е в Хюстън. Тя притежава активи на стойност 156 млрд. долара, числеността на персонала й е около 30 хил. души. Нетната печалба на ConocoPhillips за 2010 г. е над 11,35 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още