IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застраховката срещу фалит на САЩ достигна рекордна цена

Инвеститорите залагат, че американското правителство ще има повече проблеми в близко бъдеще, отколкото в средносрочен план

09:22 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Застраховката срещу фалит на САЩ достигна рекордна цена

Цената за закупуване на суапове за защита от необслужване на американски държавен дълг достигна рекордно ниво вчера. Това е сигнал, който показва сложността на ситуацията на фона на продължаващите дебати за тавана на дълга, който вече месеци не дава резултат, пише Financial Times.

Като резултат от поскъпването на суаповете за защита от фалит може да се очаква и повишаване на лихвите, които инвеститорите биха изискали за инвестиция в американски правителствен дълг, пише вестникът.

Суаповете за защита от необслужване на дълг по едногодишните американски държавни ценни книжа достигат цена от 90 базисни пункта. По този начин е преминат предишния връх, който датира от март 2009 година.

Инвеститорите изглежда са по-притеснени за дълговете на САЩ в краткосрочен план, тъй като премията по суаповете за защита от банкрут по петгодишните облигации е 65 базисни пункта.

При суаповете за защита от банкрут купувачът плаща премия, срещу която при евентуално необслужване на емисията получава обратно вложението си. В случая тежестта се понася от продавача на финансовия инструмент.

За момента пазарът на суапове за защита от необслужване на дълг не е регулиран и цените се получават при двустранно договаряне между страните. Поради тази причина не е ясен точният размер на продадените суапове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още