fallback

САЩ загубиха ТОП рейтинга си

За първи път Вашингтон губи най-високата степен на кредитния си рейтинг ААА, след като агенция Standard & Poor`s го понижи до AA+

08:54 | 06.08.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Вашингтон губи за първи път ТОП рейтинга си. Снимка: Ройтерс

Рейтинговата агенция Standard & Poor`s понижи кредитния рейтинг на САЩ от AAA до AA+, а решението е взето заради опасенията от нарастването на бюджетния дефицит, предаде Ройтерс.

По този начин държавните ценни книжа на САЩ отстъпват пред облигациите на страни като Великобритания, Германия, Франция или Канада, които имат рейтинг ААА.

Аналитиците от агенцията предупредиха, че прогнозите за бъдещия рейтинг на САЩ не са благоприятни и следващата година-година и половина е възможно ново понижаване на рейтинга.

В същото време американското финансово министерство контрира, че решението за понижаването на рейтинга е взето след допусната от агенцията грешка в сметките с 2 трлн. долара.

"Фактът, че решението е взето с допусната грешка за 2 трлн. долара говори сам за себе си", реагира министерството. Смята се, че служителите на агенцията са объркали сметките при съпоставянето на външния дълг с брутния вътрешен продукт на страната. 

Чиновниците посочили на агенцията допусната грешка, но засега ответна реакция няма. В правителствените среди се говори, че агенцията вече е изтрила въпросния пасаж от доклада си, но самата грешка кара анализаторите да се съмняват в достоверността на оценката.

„Намаляването отразява нашето мнение, че планът за бюджетна консолидация, който Конгресът и правителството приеха наскоро, няма да е достатъчен, за да се стабилизира в средносрочен план динамиката в държавните дългове“, пише в оценката на агенцията. Освен това било съмнително дали демократите и републиканците ще успеят да се обединят около допълнителните мерки за затягане на коланите.

В средата на юли S&P обяви, че ще прегледа оценката си за щатските държавни ценни книжа и тя ще зависи от изхода на дълговата криза. Агенцията тогава критикува дефицит от 4 трлн. долара. Продължилата седмици наред криза за дълговете на САЩ бе приключена във вторник, а компромисът предвижда спестяване само на малко повече от 2 трлн. долара.   

Другите две големи кредитни агенции - Moody's и Fitch обявиха в петък през нощта, че в момента не планират да последват S&P в оценяването на кредитния рейтинг на САЩ.

Преди няколко дни самият финансов министър Tимъти Гайтнър отбеляза, че не е сигурен дали споразумението за повишаване на тавана на държавния дълг на страната ще бъде достатъчно, за да се избегне понижаване на рейтинга на САЩ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още