fallback

Бернанке не си призна за QE3

Шефът на Фед заяви, че през втората половина на годината очаква ускоряване на икономическия растеж

18:21 | 26.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке заяви, че институцията е готова да използва допълнителни инструменти в подкрепа на зараждащото се възстановяване на американската икономика, но не си позволи недвусмислено да обяви, че ще предприеме нов кръг вливане на ликвидност, съобщава CNBC.

Дългоочакваното изказване на шефа на Фед в Джаксънхол, Уайоминг не включваше обещание за нов кръг вливане на ликвидност – QE3, нито пък детайли за други планирани от централната банка интервенции.

Докато икономиката на страната страда от анемичен растеж, а фондовият пазар преживява лятна корекция, икономистите очакваха речта на Бернанке като знакова прогноза за бъдещето.

Вместо това в общи линии той повтори изказвани и преди опасения за темпа на икономическото възстановяване.

„Изборът на валутна политика не е просто между QE3 и да не се прави нищо... Отказ от QE3 не означава, че Фед отстъпва и няма да предприеме нищо", казва Робърт Мактир, бивш президент на Фед в Далас и  директор на National Center for Policy Analysis.

Бернанке заяви, че през втората половина на годината очаква ускоряване на икономическия растеж. Ако знаците за това не се материализират скоро, той предупреди, че през септември Комитетът за отворения пазар към Фед ще обсъди използването на нови инструменти.

Шефът на Фед очаква инфлацията да остане под 2%, каквито са и прогнозите на анализаторите. Що се отнася до безработицата, Бернанке не очаква, растежът да се окаже достатъчен, за да я свали под 9,1% до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още