IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете Бен Бернанке, голямото изявление ще е на Лагард

Генерален директор на МВФ не е правил обръщение към срещата на централните банкери от 2004 г. насам, а Лагард познава добре мнозина от участниците

12:12 | 25.08.11 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Докато пазарите са прекалено концентрирани върху петъчната реч от Джаксън Хол на председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке, те подценяват не по-малко важното съботно изявление на генералния директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, пише CNBC.

С промяна на програмата в последния момент МВФ помоли Лагард да направи обръщение към срещата на централните банкери на света вместо напускащия първи заместник-директор на фонда Джон Липски, който за кратко пое ръководството по време на аферата с бившия генерален директор Доминик Строс-Кан и ще остане съветник в световната финансова институция.

Появата на Лагард е нещо повече от дебют за новия генерален директор. Всъщност като бивш френски министър на финансите тя познава мнозина от участниците в срещата в Джаксън Хол.

Генерален директор на МВФ обаче не е правил обръщение към срещата от 2004 г. насам.

Лагард се появи в период на световна бъркотия по отношение на финансовата, монетарната и валутната политика. Съюзите и сътрудничеството, които определяха реакцията на водещите държави в света чрез Г-20 до спада от 2008 г., изглеждат все по-крехки.

В американското министерство на финансите и Фед нараства разочарованието от неспособността на Европа да изкове адекватен отговор на банковата и дълговата си кризи.

Източници твърдят, че американски представители дори са предложили идеи за помощ на Европа, които обаче са били отхвърлени чрез каналите за обратна връзка. Те се опасяват да направят идеите си обществено достояние, тъй като ще изглежда, че се намесват във вътрешните работи на Европейския съюз.

Междувременно европейски представители от монетарните и финансови кръгове се изказват критично за огромния бюджетен дефицит на САЩ, който показва признаци на понижение, и за политиката на рисковани политически маневри, която почти докара американската държава до фалит в рамките на дебата за повишаване на тавана на дълга.

Мнозина от тях смятат също, че Фед е доста далеч от края на своята свръхпредлагаща монетарна политика. По-точно критиките зад кулисите са, че Бернанке разчита прекалено много на модела на „производствената пауза“, при който високата безработица и общият икономически застой се разглеждат като възможност за разхлабване на монетарната политика, тъй като това означава ниска инфлация.

Европейските монетарни институции са по-малко склонни да разчитат на подобно схващане за света и подчертават, че застоят в икономиката се вижда едва след като стане факт.

На този фон Лагард ще застане на сцената в същия ден, в който ще говори и оттеглящият се президент на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.

Ще бъде въпрос на умения дали тя ще може най-накрая да започне процеса на сплотяване на водещите държави за справяне с втората вълна на финансовата криза.

Представители на министерства на финансите от целия свят се мъчат зад кулисите да съставят план за действие за предстоящата среща на Г-20 във Франция през ноември. Един от тях заяви, че ако Г-20 не успее да се сплоти сега, тя може да загуби смисъла си като организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Fiscalist
преди 12 години
Мръсни Илюминати и масони, пожелавам ви пълен фалит и да ви пребият народите ви с камани и железа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още