IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард иска да ускори реформите в МВФ

Новият шеф на фонда обеща да осигури по-голямо влияние на представителите на развиващите се пазари

18:30 | 06.07.11 г.
<p>
	Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс</p>

Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Новият генерален директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард, обеща да ускори реформите за предоставяне на бързоразвиващите се пазари по-голямо влияние в световната финансова институция, съобщи Ройтерс.

На пресконференция Лагард обяви, че световната икономика се възражда от финансовата криза през 2007-2009 г., макар и неравномерно, тъй като растежът в старите индустриални държави изостава от този на ключови развиващи се пазари като Китай и Индия.

Тя призна необходимостта институции като МВФ да отразяват по-добре променения баланс на силите в световната икономика и заяви, че идеята за създаването на висок пост в МВФ, който да отразява по-голямото значение на развиващите се пазари е „нелоша“.

„Светът продължава да се променя. В момента пластовете се разместват и това трябва да бъде отразено в състава на управата и сътрудниците на фонда“, убедена е Лагард.

При овакантяването на поста след скандала с бившия генерален директор на МВФ Доминик Строс-Кан, развиващите се пазари пожелаха новият ръководител на институцията да бъде от техните редици, но избирането на Лагард осигури продължаване на традицията европеец да застава начело на фонда.

Според нея държавите-членки на МВФ трябва да завършат реформите, за които постигнаха съгласие през 2010 г. и които предвиждат предоставяне на развиващите се държави на повече власт в институцията.

„Това ще се отрази и на нашата политика за набиране и обучение на персонал, както и на начина, по който съставяме екипите“, обясни тя.

Новият генерален директор на МВФ призна, че сред най-тежките проблеми, пред които е изправена, е справянето с дълговата криза в еврозоната, при която Ирландия, Португалия и Гърция вече получиха финансова помощ.

Тя потвърди, че бордът на директорите на МВФ ще се събере в петък за решение относно превода на средствата за Гърция.

Като отбеляза, че световното възстановяване протича с различна скорост в отделните региони, Лагард се опита да внесе нотка на успокоение.

„Когато погледнем прогнозите ни за растежа за 2011 и 2012 г., ще видим, че определено се възстановяваме, нещата се подобряват и се справяме по-добре в сравнение със ситуацията, която бе при пика на кризата през 2009 г.“, категорична бе тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още