IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард оглави МВФ

Мандатът на французойката започва от 5 юли 2011 г.

20:56 | 28.06.11 г.
Кристин Лагард оглави МВФ

Кристин Лагард е новият директор на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи MarketWatch.

Мандатът на французойката е пет години и ще започне от 5 юли 2011 г., се посочва изявление на фонда. Тя сменя сънародника си Доминик Строс - Кан, който беше обвинен в сексуално посегателство над камериерка в Ню Йорк.

Лагард беше сигурен победител, след като получи подкрепата на Китай, САЩ, Русия и Бразилия, пише Ройтерс. Нейният конкурент - управителят на мексиканската централна банка Агустин Карстенс, беше подкрепен от Австралия и Канада.

Кристин Лагард е на 55 години, финансов министър в кабинета на Никола Саркози. Преди да влезе в политиката тя беше в ръководството на правната кантора Baker & McKenzie.

Кристин Лагард ще трябва да оглави на момента съвместните усилия на МВФ и Европейския съюз да спасят Гърция от банкрут, предаде БТА.

"Изключителният талант и широкият опит на Кристин Лагард ще осигурят безценно лидерство на тази необходима институция в критично време за глобалната икономика", изрази увереност министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър.

”Тя ще бъде един много компетентен ръководител”, прогнозира Агустин Карстенс.

Елисейският дворец определи избирането на Кристин Лагард за управляващ директор на МВФ като победа за Франция. Президентът Никола Саркози й се е обадил по телефона, за да я поздрави.

Самата Лагард обеща в комюнике МВФ да продължи да служи на своите 187 страни - членки със същата решимост и ангажираност. Преди това тя написа в Туитър, че избирането й нов шеф на фонда е чест за нея и тя приема новината с радост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още