IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на DuPont за четвъртото тримесечие остана под прогнозите

Увеличените цени на продуктите на компанията не успяха да компенсират спада в търсенето им

18:03 | 24.01.12 г.
Печалбата на DuPont за четвъртото тримесечие остана под прогнозите

Печалбата на американската компания DuPont за четвъртото тримесечие на 2011 г. не оправда очакванията на анализаторите, след като резкият спад в търсенето, особено на материалите за елементи от системите за преобразуване на слънчева енергия и за електрониката, компенсира ръста в цените им, съобщи Ройтерс.

Нетната печалба на компанията за четвъртото тримесечие е 373 млн. долара, или 40 цента на акция, при 376 млн. долара и същия показател на акция за аналогичния период на предходната година.

Ако се изключат 100-те млн. долара, използвани за плащания по искове срещу хербицида Imprelis, както и еднократни приходи и разходи, които не са свързани с основната дейност на компанията, печалбата на акция е 35 цента. През август 2011 г. американската Агенция за защита на околната среда нареди на DuPont да спре продажбите на Imprelis, след като хиляди потребители са оплакаха, че продуктът е причинил гибeлта на вечнозелени дървесни видове.

Макар четвъртото тримесечие да е традиционно слабо за химическата индустрия, от компанията обявиха, че мнозина техни клиенти са избрали по-скоро да понижат нивото на резервите си, отколкото да увеличат доставките, което е довело до спад на реализираните обеми с 10%.

„Тук световната икономика взема кратка почивка“, заяви анализаторът в Ticonderoga Securities Марк Гъли.

В опит да успокои опасенията за забавяне главният изпълнителен директор на DuPont Елън Кълман посочи в съобщение, че компанията остава „добре позиционирана за обслужване на потребителите и за нововъведения, докато ключовите пазари възвръщат позиции, а ръстът на населението в световен мащаб осигурява нови възможности".

Кълман не обяви и промени в целта на компанията за печалби през 2012 г. от 4,20 до 4,40 долара за акция при средни очаквания на експертите за 4,26 долара за акция.

Приходите от продажби са нараснали във всеки регион, но само заради скока от 14% в цените. Силното търсене от фермери и останалите земеделски потребители остава единственият светъл лъч през тримесечието, помагайки приходите да останат съвсем малко под очакванията на анализаторите.

Продажбите са нараснали с 14% до 8,43 млрд. долара при очаквани 8,53 млрд. долара. За последно приходите от продажби на DuPont не оправдаха прогнозите през третото тримесечие на 2009 г.

Продажбите на пестициди и генно модифицирани семена преди пролетната сеитба в Северна Америка са помогнали за ръста на приходите с 8% до 1,3 млрд. долара.

За да компенсират по-високите цени на металите, от DuPont повишиха цените на част от електронните компоненти с 15%, което обаче доведе до спад в продажбите на слънчеви батерии и потребителска електроника с 18% до 630 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още