IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дори Китай очаква нов кръг на вливане на ликвидност от Фед

Сред разпродаващите американски държавни облигации са и местните банки и хедж фондовете

11:46 | 16.02.12 г. 2
Дори Китай очаква нов кръг на вливане на ликвидност от Фед

Американският Федерален резерв може все още да не е избистрил позицията си за поредния кръг от вливане на ликвидност, но Китай и други външни инвеститори вече са  започнали да се подготвят за това още от края на миналата година, коментира CNBC.

Китайски инвеститори, включително централната банка на страната, са били основните продавачи на американски държавни ценни книжа в края на миналата година на обща стойност 32 млрд. долара. Те обаче са купували т. нар. „агенционни облигации“ (издадени от американски правителствени агенции), които по думите на стратези включват ценни книжа, обезпечени с ипотеки.

Дали това е търсене на доходност или е залагане на Фед – или и двете – остава неясно.

„Китайските капиталови потоци предполагат, че са заложили на лихвения спред, тъй като са продали дългосрочни американски държавни облигации за 33 млрд. долара, за да купят агенционни облигации за 9,5 млрд. долара“, пише Джордж Гонсалвеш, стратег за държавни облигации на страните от американския континент в японската банка Nomura.

„Китайците винаги са гледали на втория кръг от програмата за вливане на ликвидност от Фед като на агресивно действие но сега изглежда, че те се подготвят да спечелят от третия кръг, когато бъде осъществен“, добавя той.

От няколко месеца се говори, че Фед може да предприеме пореден кръг от вливане на ликвидност, ако това се налага. Не е тайна също, че той ще бъде насочен към ценните книжа, обезпечени с ипотеки, за да може финансовата институция да помогне за понижаване на лихвите по ипотеки и по този начин – на жилищния пазар.

Поради това данните за международните капиталови потоци по отношение на държавните облигации, обявени вчера, предизвикаха специален интерес, когато стана ясно, че е нараснало закупуването на агенционни облигации. 

Бележките от последното заседание на Фед, публикувани също вчера, показват, че финансовата институция все още не е единна за допълнително вливане на ликвидност, но част от членовете на Комисията за свободния пазар изглежда са благосклонно настроени към подобен ход.

Китайските покупки на агенционни облигации надхвърлят традиционното ниво, отбелязват стратези. „Смятам, че е доста честно да се каже, най-малкото като спекулация, че е налице някакво очакване за вливане на ликвидност, предизвикало това решение“, заяви Ян Линген, главен облигационен стратег в  CRT Capital.

В бележката си Гонсалвеш посочва, че данните за покупките и продажбите на американски държавни ценни книжа показват „пълна липса на интерес за закупуване на дългосрочни американски държавни облигации“ при настоящите продажби на стойност 16,7 млрд. долара от страна на външните инвеститори – представители както на частни, така и на публични институции.

Продажбите на корпоративни облигации на стойност 27,0 млрд. долара също са на едно от най-високите си нива, добавя той.

„ ... единствените реални покупки на американски активи с фиксиран доход са главно в агенционни облигации, което предполага, че чуждестранните инвеститори се подсигуряват за бъдещото оповестяване на третия кръг от вливането на ликвидност“, пише още Гонсалвеш.

Покупките на агенционни облигации са надхвърлили 5 пъти средния показател за годината, а това, заедно с покупките от американски банки, може да обясни защо на пазарите на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, напоследък се наблюдават високи цени, отбелязва той.

По думите му данните за  капиталовите потоци от Великобритания и Каймановите острови, които са показателни за действията на хедж фондовете, сочат силни покупки на агенционни облигации и продажби на американски държавни облигации.

„Пазарът се подготвя преди третия кръг на вливане на ликвидност във всички класове активи“, убеден е Гонсалвеш. Той обаче подчертава, че тези действия могат да донесат неприятности на някои инвеститори, ако Фед не предприеме ново вливане на ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Напротив, китайците разбраха, че досега са копували зелена тоалетна хартия и започват да им я връщат на Американците и започват да купуват друга хартия която все пак е обезпечена поне с някакво имущество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Китайците искат да си купят зелена тоалетна хартия срещу произведени стоки. Ето така се прави бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още