IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AIG възкръсва от пепелта

Данъчни облекчения се погрижиха за това печалбата на застрахователя да се изстреля нагоре, чистата печалба е 1,8 млрд. долара

08:45 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	САЩ наляха 182 млрд. долара в спасението на застрахователя.Снимка: Getty Images</p>

САЩ наляха 182 млрд. долара в спасението на застрахователя.Снимка: Getty Images

Спасеният от държавата американски застраховател AIG отчита значителен ръст на печалбата за четвъртото тримесечие на годината благодарение на данъчни облекчение. Това помогна на тежко засегнатия от кризата застрахователен гигант да се изправи на крака, пише в свой анализ Ройтерс.

През изминалата година особено добре се развива основният бизнес с двете застрахователни дъщерни дружества Chartis и SunAmerica. Продължават проблемите обаче в лизинговото дружество ILFC, най-големия кредитор за самолети в света.

„През 2011 г. ние започнахме да процъфтяваме отново“, заяви главният изпълнителен директор Робърт "Бен" Бенмош късно в четвъртък в Ню Йорк. През последните четири години компанията е успяла да отчете печалба само в шест тримесечия.

Оперативната печалба след данъци е в размер на 1,8 млрд. долара (1,3 млрд. евро) след загуба от почти 900 млн. долара година по-рано.  Цялата печалба е дори в размер на мечтаните 17 млрд. долара, но те се дължат в голяма степен на данъчен ефект в последното тримесечие, като парите не са в сметката на AIG. 

Промяната в счетоводството може да има драматичен ефект върху бъдещите бюджети и да доведе до това AIG да не плаща никакви данъци за милиардни приходи. Инвеститорите реагираха и цената на акциите на AIG се повиши в следборсовата търговия с повече от три процента, до 28,92 долара. Акциите все още са доста под стойността си от 40 долара преди година.

Chartis, дъщерно застрахователно дружество на AIG, отново започна да отчита печалба.  Дружеството е спечелило 348 млн. долара – въпреки високите претенции за обезщетение поради опустошителните наводнения в Тайланд. Животозастрахователят SunAmerica отчете с  931 млн. долара по-ниска печалба в сравнение с предходната година.

AIG някога беше лидерът в застрахователния бизнес. Спекулациите на жилищния пазар в САЩ доведоха конкурента на германския Allianz на ръба на фалита. Държавата предостави 182 млрд. долара - това е най-скъпата спасителна операция по време на финансовата криза. Част от дълга концернът вече погаси чрез продажба на дъщерните дружества, но все още данъкоплатецът е най-големият акционер в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още