IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AIG губи над 4 млрд. долара през третото тримесечие

Загубата се дължи главно на понижената стойност на дела в азиатския застраховател AIA, както и на обезценките в подразделението за лизинг на самолети

12:15 | 04.11.11 г.
AIG губи над 4 млрд. долара през третото тримесечие

Американският застраховател American International Group (AIG) обяви загуба от над 4 млрд. долара през третото тримесечие след обезценки в подразделението му за лизинг на самолети, както и на стойността на дела му от 33% в азиатската компания AIA, съобщава Ройтерс.

Това е десето тримесечие от общо 15 от 2008 г. досега, в което компанията обявява загуби от над 1 млрд. долара. От AIG съобщиха също, че ще започнат програма за обратно изкупуване на акциите на стойност 1 млрд. долара.

Основният бизнес със застраховки на компанията остава печеливш на оперативна база, а подразделението за ипотечни застраховки увеличи цените и спечели пазарен дял въпреки всички трудности в бранша.

Резултатите обаче не бяха достатъчни за компенсиране на загубите, причинени от спада на пазарите на акции и облигации през третото тримесечие.

Загубата на компанията през периода достига 4,11 млрд. долара, или 2,16 долара на акция, при 2,52 млрд. долара през същото тримесечие на 2010 г. Очакванията на анализаторите бяха за загуби от 63 цента на акция. Оперативната загуба е 3,04 млрд. долара, или 1,60 долара на акция.

Компанията оповести също, че подразделението ѝ за лизинг на самолети ILFC е понесло загуби от 1,5 млрд. долара по 95 самолета, след като клиентите са променили предпочитанията си към машини с по-ниски разходи за гориво.

Загубата от понижената стойност на акциите на AIA е за 2,3 млрд. долара, след като през миналата година азиатският застраховател бе листнат на борсата в Хонконг.

Намеренията са и ILFC да стане публична компания, като това трябва да помогне за връщането на помощта от страна на държавата, която спаси застрахователя от фалит през 2008 г., осигурявайки над 182 млрд. долара. Американското министерство на финансите все още държи дял от 77% в AIG.

Загубите от застраховките срещу бедствия достигат общо 574 млн. долара, основно породени от преминаването на урагана „Айрийн“ и тропическата буря „Лий“. Извън тях обаче подразделението за застраховки е постигнало оперативна печалба преди данъци от почти 900 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още