IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola и Pepsi променят рецептите си, за да понижат риска от рак

Двете компании поискаха от доставчици на карамел в САЩ да променят технологията си, за да понижат нивата на канцерогенен химикал

15:38 | 09.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Tomasz Stasiuk, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Снимка: Tomasz Stasiuk, лиценз: CreativeCommons

Coca-Cola и Pepsi променят начина, по който произвеждат едноименните безалкохолни напитки, за да избегнат необходимостта да поставят предупреждение за повишен риск от рак върху продуктите си в съответствие с нов калифорнийски закон, съобщава Guardian.

Coca-Cola и Pepsi ще променят начинa, по който постигат карамеловия цвят на безалкохолните си напитки, поради калифорнийски закон, който задължава продуктите, съдържащи канцерогенни съставки, да бъдат белязани със съответното предупреждение.

Двете компании обявиха, че промените в производствената технология ще бъдат въведени на цялата територия на САЩ. Засега това е направено единствено в Калифорния.

Coca-Cola и Pepsi държат почти 90% от пазара на безалкохолни напитки в САЩ.

Американската асоциация за безалкохолни напитки (ABA), която представлява индустрията в САЩ, обяви, че нейните членове ще продължат да използват карамелови оцветители в свои продукти, но че измененията са предприети поради изискванията на новия калифорнийски закон.

„Потребителите няма да забележат разлика в продуктите ни, както и не би трябвало да имат каквито и да е опасения за здравето си“, се казва в изявление на асоциацията.

Диана Гарза-Сиарланте, говорител на Coca-Cola, обяви, че компанията е поискала от доставчиците на карамел да променят производствените процеси, за да намалят нивата на 4-methylimidazole – химикал, следи от който могат да бъдат открити в редица продукти.

„Въпреки че вярваме, че не съществува риск за здравето на хората, който да оправдава тези промени, ние наистина поискахме от доставчиците на карамел да променят технологията си, така че да не става необходимо нашите продукти да бъдат маркирани с научно необосновани предупреждения“, казва Сиарланте.

През февруари потребителски групи поискаха от щатската администрация за безопасност на храните (FDA) да забрани използването на базирани на амониев сулфат карамелови оцветители.

Говорител на FDA посочва, че искането се разглежда, но че потребителите трябва да пият над 1000 кенчета Coca-Cola на ден, за да се достигне концентрация на въпросните химикали, предизвикали рак при изследване с гризачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още