IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-страшният сценарий: 13% безработица в САЩ и 50% спад на борсите

Федералният резерв е провел нова серия стрес тестове, с които се оценява способността на банките да оцелеят и след 21% поевтиняване на жилищата

10:12 | 13.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Най-страшният сценарий: 13% безработица в САЩ и 50% спад на борсите

Федералният резерв на САЩ е провел нова серия стрес тестове на американските банки. Най-тежкият сценарий, на който са били подложени балансите на финансовите институции предвижда ниво на безработица в страната от 13%, 50% спад на борсите и 21% срив в цените на жилищата, пише CNBC.

В стрес тестовете е заложено и значително свиване на останалите водещи икономики извън САЩ.

Американската централна банка провежда подобни изпитания всяка година, но за пръв път от 2009 година насам резултатите ще бъдат обявени публично. Това ще стане по-късно днес.

Целта на тестовете е да се установи дали банките разполагат с достатъчно пари в брой и парични еквиваленти, за да устоят на финансова катастрофа.

Според публикация на Ройтерс изненадващият победител в настоящите тестове може да се окаже Citigroup. Това означава, че банката евентуално ще получи разрешение за увеличение на тримесечния дивидент.

Подобно разрешение може да очакват и от Wells Fargo, докато при Bank of America увеличението на дивидента е малко вероятно.

Тази година в стрес тестовете са включени 19-те най-големи банки в САЩ, като най-мрачният сценарий е насочен именно към тях. Други 12 финансови институции с активи между 50 и 100 млрд. долара също участват в изпитанията, но при по-леки условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още