IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеръми Сийгъл: Еврото ще трябва да бъде девалвирано, за да се спаси ЕС

Професорът от Уортън очаква единната европейска валута да поевтинее до 1,10 долара с възможност дори за паритет

13:32 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Джеръми Сийгъл: Еврото ще трябва да бъде девалвирано, за да се спаси ЕС

Изправена пред продължителната криза на националните дългове, която не желае да си отиде, Европейската централна банка ще бъде принудена да девалвира еврото, заяви професорът по финанси в бизнес училището Уортън към Университета на Пенсилвания Джеръми Сийгъл, цитиран от CNBC.

Въпреки настойчивите си усилия за преодоляване на проблемите в Гърция, Испания, Португалия и в други държави, ЕЦБ все още не е открила формулата, чрез която да смекчи опасенията на пазарите не само дали някоя от страните няма да фалира, а дали кризата няма да се разпространи и в други.

Едно очевидно решение за подпомагане на държавите в затруднение е девалвирането на еврото - нещо, на което ЕЦБ се противопоставя основно заради натиска от Германия и страните, които нямат проблеми с държавния си дълг.

„Европа е една голяма каша“, каза Сийгъл. „Колкото до напускането на еврозоната от Гърция, мисля, че те биха харесали подобен изход, стига да успеят да измислят как да стане. В опит да спаси съюза ЕЦБ ще понижи стойността на еврото“, убеден е той.

Професорът очаква единната европейска валута да поевтинее до 1,10 долара за евро с възможност дори за изравняване на стойността им. Девалвирането на валутата ще позволи на задлъжнелите държави да изплащат по-лесно дълговете си, но отделните страни не могат да действат самостоятелно по отношение на монетарната политика.

„Ще спаси ли това страните от периферията на еврозоната? Шансът е 50:50“, смята Сийгъл.

Напоследък той влезе в новините с поредица от „бичи“ прогнози за американския фондов пазар, включително, че  Dow Jones може да достигне 17 000 пункта през 2013 г., което е с 30% над настоящото му ниво.

Запитан има ли фактор, който може да срине прогнозата му, той не посочи проблемите в Европа, а „финансовата пропаст“, пред която ще се изправят САЩ, ако не успеят да удължат някои данъчни облекчения до края на годината.

Оценките на икономисти сочат, че премахването на данъчните облекчения върху заплатите и понижаването на данъците по времето на бившия президент Джордж Буш-младши и удължаването на сроковете за получаване на помощ за безработни, както и предвижданото повишаване на данъците и орязването на разходите ще изсмучат от икономиката около 500 млрд. долара, или близо 4% от брутния вътрешен продукт.

Основният сценарий на Сийгъл предвижда споразумение в Конгреса за удължаване на данъчните облекчения с между 6 и 12 месеца. „Наистина смятам, че ще получим удължаване. Но ако това не се случи, положението ще стане тежко“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още