IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чарлз Евънс: Федералният резерв можеше и да е по-агресивен

Не виждам каквото и да е инфлационно напрежение, посочва президентът на клона на Фед в Чикаго

08:55 | 02.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Фед в Чикаго Чарлз Евънс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Фед в Чикаго Чарлз Евънс. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв прави всичко каквото може, за да подкрепи икономиката и ще продължи със своята политика, докато безработицата в САЩ не падне под 7%, заяви президентът на централната банка в Чикаго Чарлз Евънс в интервю за CNBC.

Евънс, не само че защитава обявения миналия месец нов кръг вливане на ликвидност, но той също така подчертава, че би предпочел Фед да е дори още по-агресивен.

Централният банкер посочва, че Фед трябва да запази разхлабената си политика, докато нивото на безработица не се понижи под 7%. Настоящото ниво на безработица от 8,1% е твърде високо и илюстрира факта, че икономиката все още не е постигнала устойчив растеж, допълва той.

„Според всички анализи, които съм виждал, вливането на ликвидност ще се окаже ефективно. Освен това за момента инфлационните рискове не са особено големи“, коментира Евънс.

След като разшири баланса си до 2,8 трлн. долара, Фед обяви, че ще изкупува ипотечни облигации за по 40 млрд. долара на месец за неограничен период от време. Анализаторите очакваха, че централната банка ще изкупува облигации за по 85 млрд. долара на месец.

„Има възможност да се направи още. Аз лично бих предприел по-смела програма за още по-дълъг период от време“, казва Евънс. „Комитетът за открития пазар прецени, че сме доста близо до състояние, определяно като неприемливо ниво на растеж и реши да действа.“

„Не виждам каквото и да е инфлационно напрежение“, изтъква той, допълвайки, че инфлацията на практика би означавала, че икономиката оздравява. Евънс не вижда нищо лошо в нея, докато тя остава в рамките на заложените от Фед 2%. Подобна инфлация според него би предоставила и възможност за повишаване на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
karadjata
преди 11 години
тия от ФЕД са най-големите фалшификатори на долари.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още