IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan отива на съд заради измама с ипотечни деривати

Искът на прокуратурата е свързан с Bear Stearns, която JPMorgan купи през март 2008 г.

14:23 | 02.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън. Снимка: Ройтерс

Прокуратурата в Ню Йорк заведе дело срещу JPMorgan Chase за това, че банката е мамила инвеститори, изгубили над 20 млрд. долара от ипотечни деривати, продадени от Bear Stearns, съобщава BBC.

JPMorgan, която купи инвестиционната банка Bear Stearns през март 2008 г., заяви, че ще оспорва обвиненията.

Това е първото дело на работна група, създадена от американския президент Барак Обама, която има за цел да разследва финансовия колапс от 2008 г.

„Искът на прокуратурата е свързан с Bear Stearns, която ние придобихме за 24 часа по молба на американското правителство. Тези обвинения са свързани изцяло с историческото поведение на въпросната институция“, се посочва в изявление на JPMorgan.

Ипотечните деривати са инвестиционни продукти, оказали се една от основните причини за финансовата катастрофа от 2008 г.

На практика всяка подобна инвестиция е свързана с пакети от ипотечни облигации, много от които субпървични (високо рискови), предоставени на неблагонадеждни клиенти с ниски доходи.

След като станало ясно, че тези клиенти не могат да изплащат ипотеките си, ипотечният балон в САЩ се спукал. Така ипотечните деривати се превърнали в лоши кредити.

Делото, заведено от прокурор Ерик Шнайдерман, обвинява  Bear Stearns, че не е гарантирала качеството на кредитите, използвани като обезпечение за ипотечните деривати.

Обвиненията визират инвестиционни продукти, продадени от Bear Stearns в периода 2006 г. - 2007 г., преди банката да бъде придобита от JPMorgan.

Според прокуратурата Bear Stearns „систематично е подценявала кредитния риск на ипотеките и като цяло е игнорирала слабостите, които беглият преглед на съпровождащите ги документи е разкривал.“

„Инвеститорите са били в неведение, както за неадекватността на процедурите за оценка на риска на банката, така и за дефектите на ипотеките, използвани като обезпечение“.

Според  Шнайдерман това е довело до секюритизирането на ипотеки, чиито собственици е било вероятно да фалират. Загубите на инвеститорите за периода 2006 г. - 2007 г. са надхвърлили една четвърт от първоначалната стойност на дериватите.

Прокуратурата иска JPMorgan да изплати неназована сума обезщетения за загуби, „причинени директно или индиректно от подвеждащите практики“.

“Процесът разкрива маниакалната практика да се пакетират колкото може повече облигации, за да се генерират максимално количество краткосрочни печалби“, коментира Робърт Петерсън, бизнес редактор на BBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още