IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на кадри за производствения сектор в САЩ е по вина на работодателите

Компании орязват бюджета за начално обучение на работници, поставят тежки изисквания за новия персонал и не плащат конкурентни възнаграждения, според проучване

09:34 | 16.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Недостигът на кадри за производствения сектор в САЩ е по вина на работодателите

Недостигът на квалифицирани работници за производствения сектор в САЩ не е толкова сериозен, колкото го представят някои работодатели. Това е основното заключение на Boston Consulting Group (BCG) в нов доклад за състоянието на работната сила, цитиран от CNBC.

Според експертите от консултантската компания свободните работни места в производствения сектор не могат да бъдат запълнени не поради факта, че липсват качествени хора, а заради твърде затегнатата селекция на персонал, както и нежеланието на бизнеса да плаща конкурентни възнаграждения.

Според изчисленията на експертите в момента работодателите от индустриалния сектор в САЩ могат да разчитат на 80-100 хил. висококвалифицирани служители. За сравнение, през лятото се появиха информации, че има дефицит на около 600 хил. квалифицирани работници.

Все пак в доклада се признава, че има известно разминаване в уменията на работната сила и изискванията на бизнеса.

“Има сравнително малък недостиг на умения, но той може да бъде управляван”, коментира старшия партньорът в консултантската компания Хал Съркин.

В проучването са идентифицирани само 7 щата, където наистина има по-сериозен недостиг на качествена работна ръка - Алабама, Аляска, Хаваи, Монтана, Ню Мексико, Невада и Уайоминг. В повечето от тях обаче производствените бази са малки.

Само в 5 от 50-те най-развити производствени центрове се наблюдава значителен недостиг на квалифицирана работна ръка - Батън Руж, Шарлот, Маями, Сан Антонио и Уичита, посочва се още в доклада.

Експертите проследяват, че близо 60 на сто от отворените инженерни позиции и работни места за висококвалифицирани специалисти остават незаети в продължение на 3-6 месеца. Отчасти обаче вината е в самите работодатели, които не са направили достатъчно, за да наемат работници.

В доклада се посочва също така, че ръстът на заплатите на висококвалифицираните специалисти от производствения сектор би трябвало да е поне с 3% над нивото на инфлацията, докато индексирането на възнагражденията в сектора е било приблизително с нивото на инфлацията. Затова не е изненадващо, че се наблюдава отлив на кадри.

Проблем е също така, че някои компании от индустрията, в стремежа си да спестяват, са орязали началното обучение на новоназначените работници. Това обаче ще доведе до много по-сериозен недостиг на кадри до 2020 г., тъй като т. нар. "бейби бумъри" поетапно се пенсионират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Според експертите от консултантската компания свободните работни места в производствения сектор не могат да бъдат запълнени не поради факта, че липсват качествени хора, а заради твърде затегнатата селекция на персонал, както и нежеланието на бизнеса да плаща конкурентни възнаграждения."Boston Consulting Group е глобална фирма за управленско консултиране и водещ консултант в света по бизнес стратегия.Има и обективни консултанти по света!:D .. Тук веднага биха ги дамгосали, нашите платени под масата икономисти, като комунисти или хора които нямат хабер от бизнес!:D:D..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още