IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеймс Хюз: Икономическите новини доминират над политическите през тази седмица

Производствените PMI са важни за настроенията на мениджърите заради връзката им със заетост, производство, цени и складови запаси

14:46 | 24.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джеймс Хюз: Икономическите новини доминират над политическите през тази седмица

„Тази седмица е доминирана преди всичко от горещо очакваните данни за БВП на САЩ и Великобритания. Тримесечните цифри са най-важният барометър за здравето на икономиката и затова промените в тях може да предизвикат значителни вълнения на пазарите. Естествено, двете обявления ще бъдат на предварителните данни, като окончателните показатели ще станат ясни по-късно. Но пък пазарите очакват точно неизгладените цифри и се надяват на повишение на брутния продукт и в двете държави, като Великобритания се очаква да обяви излизане от рецесията с подобрение от 1% от отрицателните -0.4% до +0.6% ръст“, казва в свой материал главният пазарен анализатор на Alpari Джеймс Хюз.

По думите му това ще е като продължение на силната минала седмица, през която световните пазарни индекси (FTSE100, S&P500 и CAC 40) отбелязаха значителни покачвания. Във Великобритания колебанията на Monetary Policy Committee (MPC) дали да прибегнат до количествено облекчаване, подкрепени от позитивните цифри за работните места и продажбите повлияха на пазарите, но пък седмицата беше „със смесени чувства” по отношение британския паунд.

„Новините от еврозоната през изминалата седмица бяха с център решението на Moody’s да запази инвестиционното ниво на суверенния рейтинг на Испания, основно заради очаквания спасителен пакет от ЕС. Това е в леко противоречие с решението на S&P, която намали своята оценка за страната, но пък това напомпа пазарите именно защото показа, че подобен спасителен пакет е неизбежен. Всъщност решението на Moody’s да не нарече испанските книжа „боклук” отдалечава страната от това, което същата агенция очаква да спаси страната и икономиката ѝ“, пише още Хюз.

В края на миналата седмица лидерите на ЕС някак си се обединиха около идеята за единен банков надзор под името European Banking Authority (EBA). Но пък на преден план излязоха все по-хладните отношения между Меркел и Оланд, когато се обсъждаха подробностите. Ангела Меркел подчерта недвусмислено, че очакването е EBA да има право да се намесва в националните бюджети на страните членки – гледна точка, която без съмнение предизвиква значителни спорове в ЕС.

За щастие сега очакванията към лидерите в еврозоната са малки и фокусът ще бъде насочен към икономическите данни. Тази седмица се очакват няколко ключови цифри за PMI от Франция, Германия, Китай и САЩ. Производствените PMI са важни за настроенията на мениджърите, особено заради връзката им със заетостта, производството, цените и складовите запаси.

Теоретично този индикатор е единият от начините да разберем какво мисли самият бизнес за бизнес климата, все пак те са хората с ръка на пулса. Очакванията са за подобрения, като всички цифри ще са нагоре. Все пак стойността 50 е критична, защото всяко ниво над тази стойност показва разрастващ се пазар, а всяка стойност надолу говори за спад. Германия е единствената страна, където се очакват по-ниски стойности и свиване на производството. Франция, Германия и Евро-зоната ги очаква обявяване на PMI в сектора на услугите в сряда.

В САЩ в сряда се очакват данните за нови продажби на недвижима собственост да се повишат до 385 000 от 373 000, което ще демонстрира ръст на пазара. Това очевидно ще демонстрира увеличено доверие към пазара и потенциално подобрение на кредитния пазар. Заедно с това, очакванията са, че месечните данни за покупки на недвижимости в процес на одобрение също ще демонстрират подобрение, сочещо подобрен икономически климат.

Австралийският индекс на потребителските стоки за третото тримесечие ще бъде обявен в сряда, като очакванията на пазара са за стабилизиране на ниво 0.5%, което беше обявено през юли тази година. Като се вземе предвид обаче силната икономика на страната, скоро не можем да очакваме количествени облекчавания или промяна на основната лихва на Долната земя.

Основната двойка валути

Еврото се покачваше през първата половина на изминалата седмица, преди да падне отново и да окаже съпротива на ниво 1.3122 Това движение следва тренда от последните три месеца. Долната граница е формирана от средното движение на валутата през последните 200 дни и не се очаква да слезе под тези стойности, по-скоро движението ще е над тези нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още