fallback

Страховит сценарий на Morgan Stanley предвижда голяма рецесия през 2013 г.

Повече от всякога икономическата перспектива зависи от действията, които ще бъдат или няма да бъдат предприети от правителствата и централните банки

16:19 | 20.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Световната икономика вероятно ще навлезе в „зоната на здрача“ на бавния ръст през 2013 г., но ако политиците не предприемат действия, нещата могат да се влошат в много по-голяма степен, предупреждават от американската банка Morgan Stanley, цитирани от CNBC.

Екип от банкови икономисти прогнозира всеобхватна рецесия догодина, като световният брутен вътрешен продукт вероятно ще се свие с 2%.

„Повече от всякога икономическата перспектива зависи от действията, които ще бъдат или няма да бъдат предприети от правителствата и централните банки“, се подчертава в техен доклад.

Според най-мрачния сценарий САЩ няма да успеят да избегнат „фискалната пропаст“, което ще доведе до свиване на БВП през първите 3 тримесечия на 2013 г.

За Eвропа песимистичният сценарий на кредитната институция предвижда неуспех на Европейската централна банка в усилията ѝ за понижаване на лихвените проценти и отлагане на реализацията на програмата за изкупуване на държавни облигации.

От Morgan Stanley обаче препоръчват на инвеститорите да бъдат гъвкави в случай, че действията на политиците са „убедителни и решителни“, което ще доведе до сериозно ускоряване на ръста. „Важно е инвеститорите да запазят ясна преценка и да бъдат подготвени да лавират между отделните сценарии в унисон с политическото развитие“, уточняват оттам.

Най-оптимистичният сценарий на кредитната институция предвижда ръст на световния БВП с 4% през 2013 г. при очаквани 3,1% през настоящата.

Morgan Stanley далеч не е единствена в предупрежденията си за рецесия догодина. Известната „мечка“ проф. Нуриел Рубини предупреди в понеделник, че определени ключови развития на ситуацията биха изострили рисковете за световния растеж през 2013 г.

“Досега рецесионната финансова тежест бе съсредоточена в периферията на еврозоната и Великобритания. Но сега вече тя се просмуква в ядрото на еврозоната“, написа Рубини.

„А в САЩ дори президентът Барак Обама и републиканците в Конгреса да се споразумеят за бюджетен план, който избягва надвисналата „фискална пропаст“, съкращаването на разходите и повишаването на данъците неизменно ще доведе до известна спирачка за ръста през 2013 г. от най-малко 1% от БВП“, добави той.

Професорът твърди, че подемът на световните пазари, започнал през юли, вече губи инерция, тъй като световният ръст се забавя и стойността на акциите изглежда надценена.

„Съотношенията цена-печалба сега са високи, макар че ръстът на печалбите на акция се забавя и ще бъде обект на бъдещи неприятни изненади, докато растежът и инфлацията запазват бавно темпо. При положение, че несигурността, волатилността и съпътстващият риск отново нарастват, корекцията може бързо да се ускори“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:51 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още