IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховит сценарий на Morgan Stanley предвижда голяма рецесия през 2013 г.

Повече от всякога икономическата перспектива зависи от действията, които ще бъдат или няма да бъдат предприети от правителствата и централните банки

16:19 | 20.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Страховит сценарий на Morgan Stanley предвижда голяма рецесия през 2013 г.

Световната икономика вероятно ще навлезе в „зоната на здрача“ на бавния ръст през 2013 г., но ако политиците не предприемат действия, нещата могат да се влошат в много по-голяма степен, предупреждават от американската банка Morgan Stanley, цитирани от CNBC.

Екип от банкови икономисти прогнозира всеобхватна рецесия догодина, като световният брутен вътрешен продукт вероятно ще се свие с 2%.

„Повече от всякога икономическата перспектива зависи от действията, които ще бъдат или няма да бъдат предприети от правителствата и централните банки“, се подчертава в техен доклад.

Според най-мрачния сценарий САЩ няма да успеят да избегнат „фискалната пропаст“, което ще доведе до свиване на БВП през първите 3 тримесечия на 2013 г.

За Eвропа песимистичният сценарий на кредитната институция предвижда неуспех на Европейската централна банка в усилията ѝ за понижаване на лихвените проценти и отлагане на реализацията на програмата за изкупуване на държавни облигации.

От Morgan Stanley обаче препоръчват на инвеститорите да бъдат гъвкави в случай, че действията на политиците са „убедителни и решителни“, което ще доведе до сериозно ускоряване на ръста. „Важно е инвеститорите да запазят ясна преценка и да бъдат подготвени да лавират между отделните сценарии в унисон с политическото развитие“, уточняват оттам.

Най-оптимистичният сценарий на кредитната институция предвижда ръст на световния БВП с 4% през 2013 г. при очаквани 3,1% през настоящата.

Morgan Stanley далеч не е единствена в предупрежденията си за рецесия догодина. Известната „мечка“ проф. Нуриел Рубини предупреди в понеделник, че определени ключови развития на ситуацията биха изострили рисковете за световния растеж през 2013 г.

“Досега рецесионната финансова тежест бе съсредоточена в периферията на еврозоната и Великобритания. Но сега вече тя се просмуква в ядрото на еврозоната“, написа Рубини.

„А в САЩ дори президентът Барак Обама и републиканците в Конгреса да се споразумеят за бюджетен план, който избягва надвисналата „фискална пропаст“, съкращаването на разходите и повишаването на данъците неизменно ще доведе до известна спирачка за ръста през 2013 г. от най-малко 1% от БВП“, добави той.

Професорът твърди, че подемът на световните пазари, започнал през юли, вече губи инерция, тъй като световният ръст се забавя и стойността на акциите изглежда надценена.

„Съотношенията цена-печалба сега са високи, макар че ръстът на печалбите на акция се забавя и ще бъде обект на бъдещи неприятни изненади, докато растежът и инфлацията запазват бавно темпо. При положение, че несигурността, волатилността и съпътстващият риск отново нарастват, корекцията може бързо да се ускори“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Все повече се убеждавам, че никой не е достатъчно голям песимист, за да бъде реалист. Най-вероятно действителността ще надмине и най-лошите ни очаквания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още