IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското правителство обяви втори кръг фискални стимули за икономиката

Централната банка на страната запази основната лихва и размера на програмата си за изкупуване на активи

10:49 | 20.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Японското правителство обяви втори кръг фискални стимули за икономиката

Японското правителство ще изразходва 1 трилион йени (12,3 млрд. долара) в рамките на втори кръг от финансовото стимулиране, насочено към съживяване на икономиката на страната пред риска от влизане в нова рецесия, съобщи Bloomberg.

Правителството ще използва резервни фондове от бюджета за настоящата фискална година, заяви главният секретар на кабинета Осаму Фуджимура.

Първият кръг на стимулиране бе обявен през миналия месец и е на стойност 750 млрд. йени.

През миналата седмица японският министър на икономиката Сейджи Маехара заяви, че използването на резервните фондове няма да бъде достатъчно за подкрепа на икономиката и правителството би трябвало да сформира допълнителен бюджет.

Разпускането на парламента преди насрочените за 16 декември избори може да ограничи възможностите на правителството да стимулира икономиката, която рискува да изпадне в трета техническа рецесия от 2008 г. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че японската икономика ще се свие с 0,4% през четвъртото тримесечие на годината, след като през третото отчете свиване от 3,5% на годишна база.

Междувременно японската централна банка се въздържа от допълнителни мерки на разхлабване на монетарната политика, но обяви, че планира „постоянно увеличение“ на размера на покупките на активи, увеличавайки спекулациите, че може да предприеме подобни мерки през следващите няколко месеца, съобщи MarketWatch.

В съобщение от финансовата институция посочиха, че са решили единодушно да запазят основната лихва по рефинансирането на ниво между 0% и 0,1%.

Тонът на съобщението е мрачен, като централната банка набляга на „периода на забавяне на темпото“ в чужбина.

В него се подчертава, че местната икономика „отслабва в известна степен“ на фона на по-слабия износ и свиването на индустриалната продукция. Намаляващите инвестиции на бизнеса и по-ниските потребителски разходи, отчетени чрез продажбите на нови автомобили след изтичането на срока на програмата за стимулирането им, също са действали като спирачка, отбелязват от централната банка.

Оттам добавят, че прогнозата им за икономиката „засега ще остане слаба“.

Очакванията на повечето икономисти бяха, че банката ще се въздържи от допълнителни стимулиращи мерки, след като обяви такива на предишното си заседание само преди няколко седмици.

Анализатори на японската банка Nomura смятат, че допълнителни разхлабващи мерки вероятно ще бъдат обявени през януари, тъй като предстоящите икономически данни изглежда ще покажат, че икономиката е изпаднала в техническа рецесия през последното тримесечие на 2012 г.

„Според нас икономическата рецесия през втората половина на 2012 г. и провеждането на общите избори ще накара Японската централна банка да увеличи усилията си за монетарно разхлабване“, пишат те в своя бележка.

В днешното си съобщение от финансовата институция изтъкват също, че ще продължат да полагат усилия за преодоляване на дефлацията колкото е възможно по-скоро, припомняйки, че потребителската инфлация в момента е близка до нулата.

За да помогне на цените да достигнат положителна територия, от банката подчертават, че ще запазят политиката си на поддържане на изключително нисък основен лихвен процент, докато „неотклонно увеличаваме размера на програмата за изкупуване на активи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още