IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония избегна фискалната пропаст

Местният парламент одобри решение, което позволява на страната да продава допълнително количество облигации

12:27 | 16.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският премиер Йошико Нода е изправен пред много предизвикателства. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Йошико Нода е изправен пред много предизвикателства. Снимка: Ройтерс

Японският парламент одобри ключов документ, който гарантира, че правителството няма да остане без пари в края на месеца, съобщава BBC. Решението позволява на страната да продава още облигации, с които да покрие голяма част от задълженията си.

Гласуването се случва в момент, когато редица анализатори предупреждават, че японската икономика е на път да изпадне в рецесия. Досега опозицията спъваше сделката с искането си за насрочване на предсрочни парламентарни избори. 

В сряда японският премиер Йошико Нода заяви, че е готов да разпусне парламента и да насрочи дата за изборите. Той ще направи официално изявление по въпроса в петък.

В отделен доклад японското правителство предупреждава, че икономиката на страната „е слаба“. Така Токио задълбочи опасенията за състоянието на третата по големина икономика в света.

В документа се посочва, че японското индустриалното производство остава анемично поради отслабващото потребление в глобален мащаб. Потребелнието в страната, както и инвестициите също остават слаби.

През третото тримесечие японската икономика се е свила с 0,9% спрямо предхопдното. Съществуват обаче опасения, че през настоящото тримесечие рецесията може да се задълбочи допълнително.

„Колкото до краткосрочните перспективи пред японската икономика, забавянето ще продължи още известно време“, се казва в месечния доклад на японския кабинет.

За четвърти пореден месец Токио понижава икономическата си прогноза – най-дългата подобна серия от началото на финансовата криза през 2008 г. - 2009 г.

Един от основните проблеми в страната на изгряващото слънце остава дефлацията. Тя се отразява на вътрешното потребелние, тъй като потребителите отлагат покупки в търсене на по-добри оферти на по-късен етап. През септември потребителските цени в Япония се понижиха с 0,1% на годишна база – пети пореден месец на отрицателен растеж.

Правителството в Токио обяви, „че очаква Японската централна банка енергично да продължи с вливането на ликвидност“, за да се справи с дефлацията.

Междувременно Шинзо Абе, лидер на основната опозиционна партия, заяви, че централната банка трябва да си постави за цел инфлация от 3%, а не сега заложения 1%, за да подпомогне икономическото възстановяване.

Абе, чиято партия се очаква да спечели предстоящите предсрочни избори, подчертава, че ако бъде избран ще окаже натиск върху банката да разхлаби политиката си допълнително, като започне да печата „неограничено количество йени“.

Неговият коментар имаше ефект върху финансовите пазари. Йената поевтиня до най-ниското си ниво спрямо американския долар от 6 месеца и половина. Тя се търгува около 80,97 йени за долар. Японският борсов индекс Nikkei 225 нарасна с 2,2% до 9024 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
Така е, всички престъпни, пошли, долни, гнусни навици са вече "спасение" на едно окончателно извратено от алчност общество. Все едно да тъкуваш 10-те божи заповеди, както дяволът тълкува евангелието. Краят е ясен, колкото и да се проточи, вече е неизбежен - ПЪЛЕН РЕСТАРТ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
sel4o
преди 11 години
Боже, Боже, какви времена доживяхме, неограниченото печатане на пари да се счита за добродетел и причина за спечелване на избори по цял свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още