IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Фискалната пропаст може да покачи безработицата в САЩ до над 10%

Wal-Mart изтегли плащането на тримесечния си дивидент за края на декември, за да може акционерите да бъдат обложени с данъци по настоящите ставки

22:41 | 19.11.12 г. 2
Fitch: Фискалната пропаст може да покачи безработицата в САЩ до над 10%

„Фискалната пропаст“ може да предизвика втора рецесия в американската икономика и да покачи безработицата до над 10%, обявиха от международната рейтингова Fitch, цитирани от Ройтерс.

От Fitch посочиха, че не очакват американският Конгрес да позволи едновременното изтичане на данъчните облекчения и автоматичното влизане в сила на съкращаването на федералните разходи в началото на следващата година, познато като „фискална пропаст“, като се има предвид нейният „дълготраен ефект“.

Фискалната пропаст би „засегнала драматично търсенето“ на транспортни активи, смятат от агенцията. Ако това се случи, превозваните стоки по въздуха ще намалеят с до 5%, а пътните, тунелните и мостовите съоръжения ще отчетат по-слаби спадове от регистрираните през 2008-2009 г., отбелязват оттам.

Междувременно американската верига магазини Wal-Mart Stores Inc обяви, че изтегля плащането на тримесечния си дивидент за края на декември от началото на януари, за да помогне на акционерите да избегнат предстоящото увеличаване на данъчното бреме заради отпадането на облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши, ако партиите в Конгреса не преодолеят противоречията си за начина на избягване на фискалната пропаст.

По този начин средства на стойност около 1,34 млрд. долара ще бъдат обложени с настоящите ставки.

По принцип финансовата година за търговците на дребно приключва в края на януари, така че и дивидентите се изплащат по време, различно от това на останалите компании.

И Exxon Mobil Corp вече планира плащания през декември, а веригите магазини Hot Topic Inc и The Buckle Inc обявиха, че ще изтеглят плащането на дивидентите през декември, посочва Ройтерс.

„Налице са сложни проблеми с финансите и нивото на федералните данъци, които може и да не бъдат разрешени през следващите няколко седмици въпреки запазващата се увереност на преговорите между администрацията и Конгреса за прецизиране на подробностите, свързани с фискалната пропаст“, се посочва в съобщение на Wal-Mart. „В светлината на тази несигурност бордът на директорите реши, че изтеглянето на изплащането на дивидента с няколко дни до 2012 г. е в интерес на нашите акционери“, се добавя там.

В момента данъците върху дивидентите варират между 0 и 15%, докато с изтичането на данъчните облекчения горната граница ще достигне 36,5%. Такова е и предложението на президента на САЩ Барак Обама, но мнозина от запознатите с нещата твърдят, че ако бъде постигнато споразумение, представителите на Демократическата партия ще се съгласят на максимална ставка от 20%.

Сред компаниите, които лобират за запазване на настоящото състояние, са Altria Group Inc, AT&T Inc и Verizon Communications Inc.

Семейството на основателя на Wal-Mart Сам Уолтън притежава близо половината акции и вероятно ще трябва да плаща много по-високи данъци след 31 декември, ако не бъде постигнато споразумение в Конгреса. Синовете му Роб и Джим са в десетката на списание Forbes за най-богатите американци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още