IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ вече ще използва петрола брент за пазарните си прогнози

Този сорт отразява в по-голяма степен реалната цена, която рафинериите плащат за внесения суров петрол

14:37 | 07.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сонда за добив на нефт в Северна Дакота. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сонда за добив на нефт в Северна Дакота. Снимка: Ройтерс

Енергийното министерство на САЩ обяви, че за прогнозите си вече ще използва петрола от сорта брент от Северно море вместо американския лек суров петрол с аргумента, че местният петрол не отразява реалната цена, плащана от американските рафинерии, съобщава Ройтерс. 

В годишната си прогноза Енергийната информационна администрация (EIA) обяви, че вече няма да използва West Texas Intermediate (WTI), който се търгува в Ню Йорк и преминава към Brent on the Inter Continental Exchange (ICE).

Решението на щатското министерство на енергетиката отразява миграцията на голяма част от петролния пазар към брент от лек суров петрол през последната година.

„Тази промяна отразява в по-голяма степен реалната цена, която рафинериите плащат за внесения суров петрол. Тя отразява и отклонението на цените на WTI от глобално търгуваните основни сортове като брент“, се посочва в прогнозата на EIA.

Агенцията отбелязва, че цената на WTI се е „отклонила от тази на останалите основни сортове суров петрол поради недостатъчната инфраструктура за износ на петрол от Кушинг, Оклахома“, локацията където цената на WTI се проследява.

EIA изтъква, че увеличаващият се добив на американски и канадски петрол е претоварил инфраструктурата за преноса на петрол от Кушинг до Мексиканския залив.

Брент се превръща в любим инструмент за хеджиране на големите инвеститори дори, когато става въпрос за американски компании. Обемите на фючърсите и опциите за брент рязко са  се увеличили за сметка на ликвидността във фючърси за американски лек суров петрол.

Проблемите с  WTI накараха най-големия износител на петрол в света – Саудитска Арабия – да се откаже от американския лек суров петрол за сметка на кошница сортове суров петрол от Мексиканския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още