IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече технически грешки спъват високочестотната търговия в САЩ

Софтуерен проблем е станал причина около 435 хил. сделки да бъдат сключени при грешна цена през последните 4 години

17:39 | 11.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Разклащащи доверието технически грешки се случват почти ежедневно на борсите в САЩ от Нова година насам, пише New York Times.

Последният пример е от сряда вечерта, когато третата по големина фондова борса в страната BATS Global Markets уведоми своите клиенти, че софтуерен проблем е станал причина около 435 хил. сделки да бъдат сключени при грешна цена през последните 4 години. Това е струвало на инвеститорите 420 хил. долара.

Ден по-рано софтуерът за високочестотна търговия (HFT), използван от National Stock Exchange, спря да функционира нормално за повече от час, което принуди останалите фондови пазари да преустановят търговията с въпросната борса.

New York Stock Exchange, най-голямата борса в страната, е имала два подобни, макар и по-краткотрайни инцидента от Коледа насам, както и два отделни проблема със системата си за отчитане на данни.

На 3 януари трейдърите бяха оставени „на тъмно“, след като системата за проследяване на листнатите на Nasdaq компании спря да функционира за близо 15 минути. Технологичната борса е втората по големина в САЩ.

Инцидентите се случват въпреки повишеното внимание, след като грешка в програмирането почти провали първичното публично предлагане (IPO) на Facebook на Nasdaq през май, както и IPO-то на самата BATS два месеца по-рано.

В края на 2012 г. редица високопоставени борсови мениджъри заявиха, че увеличават усилията си, за да ограничат тези проблеми. Проблемите обаче са все по-чести през последните седмици, казва Ерик Хунсадер, пазарен наблюдател.

„Сега когато светът гледа, всички се опитват да са по-внимателни. Това обаче не води до резултатите, на които се надяваме“, казва Мат Самелсон, основател на консултантската компания за борсова търговия Woodbine Associates.

Регулаторите и трейдърите коментират, че грешките във всяка сложна компютърна система са неизбежни. Те обаче, също така изтъкват, че тези проблеми са били по-рядко срещани преди американските борси да се впуснат в технологичната надпревара, разразила се през втората половина на миналото десетилетие между новосъздадените, ориентирани специално към HFT търговията борси като BATS и традиционни фондови пазари като New York Stock Exchange.

Тринадесетте американски фондови борси се състезават яростно да предложат най-модерните и бързи софтуерни платформи за търговия отчасти, за да привличат компаниите, занимаващи се с високочестотна търговия, използвана при над 50% от всички сделки.

„Темпът на промяна е толкова бърз, че механизмите за гарантиране на качеството се оказват архаични“, коментира Джордж Саймън, партньор във Foley & Lardner и бивш служител на щатската комисия за надзор на търговията с ценни книжа (SEC).

“Това е нещо, което се случва от 5 години и ситуацията продължава да се влошава“, посочва той, допълвайки, че на по-слабо фрагментираните и не толкова сложни пазари техническите проблеми са по-рядко срещани.

Според анализатори тези проблеми са отчасти причина за по-ниските обеми на търговия на американските борси. Общият обем на дневната търговия през 2012 г. се е свил с 17,6% спрямо 2011 г., разкриват данни на Rosenblatt Securities.

Проблемът, отчетен от BATS, е бил отчасти уникален, тъй като не е довел до спиране на търговията. Вместо това софтуерната грешка е причина някои сделки да бъдат сключени при не най-добрата цена, както се изисква по закон.

Едва малка категория изключително сложни сделки са били сключени при грешна цена, коментира Джо Ратерман, изпълнителен директор на BATS. Всички те са на инвеститори, опитващи се да търгуват определени позиции на късо, допълва той, изтъквайки, че грешните сделки представляват едва 0,003% от цялата търговия през последните 4 години.

По думите на Ратерман пари са изгубили общо 119 компании. Той допълва, че все още не е сигурен дали BATS ще изплати някакви обезщетения. Борсата е уведомила своите клиенти и SEC за проблема в сряда вечерта, след като го е открила в петък.

Комисията за надзор на търговията с ценни книжа признава, че засега не разполага с адекватни инструменти за по-задълбочен надзор на високочестотната търговия на силно фрагментирания фондов пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още