IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще опита ли администрацията на Обама нов „рестарт“ на отношенията с Русия

Отношенията с Русия вече далеч не са токова голям приоритет за САЩ, коментират американски дипломати

12:59 | 04.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Ройтерс

Преди четири години вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън използва аудиторията от световни лидери на годишната пресконференция по сигурността в Мюнхен, за да предложи „рестартиране“ на американските отношения с Русия. На същия форум през последните дни САЩ възприе нов подход спрямо стария си съперник от дните на Студената война – подходът на хладно дистанциране, пише New York Times.

Интензивните преговори за рестартирането на отношенията отпреди 4 години доведоха до забележими резултати, включително новият договор Старт за регулиране на ядрените оръжия, както и присъединяването на Русия към Световната търговска организация (СТО). След повече от година на задълбочаващи се проблеми сега американската администрация е решила да се дистанцира, коментират представители на Белия дом.

Тази нова политика, която вероятно е била сред дискутираните теми при срещата на Байдън с руския външен министър Сергей Лавров, е реакция на засилващите се политически репресии в Русия, откакто Владимир Путин се върна на президентския пост през май, както и на редица действия от руска страна, определяни от Вашингтон като антиамерикански.

Тъй като администрацията на президента Барак Обама не иска да влошава отношенията си с Москва официално, американските дипломати не желаят тези планове да бъдат дискутирани публично. Все пак обаче те не крият, че отношенията с Русия вече далеч не са толкова голям приоритет, както досега

„Имаме истински различия и не го крием“, казва Тони Блинкен, съветник по националната сигурност в екипа на Джо Байдън. „Имаме различия по отношение на спазването на човешките парва и демокрацията. Имаме различия в редица области, които могат да бъдат открити в медиите през последните дни и седмици“.

Говорител на руския президент Владимир Путин предупреди, че евентуално дистанциране от страна на Вашингтон означава, че Америка се отказва от отговорността да работи с Русия за поддържане на глобалната сигурност. Той изтъква, че Русия иска да изгради по-тесни връзки със САЩ, но че САЩ не трябва да се месят във вътрешните работи на Русия.

Според Матю Браз, бивш държавен секретар по евроазиатските отношения във Вашингтон, с Москва е най-добре да се работи без да се влагат емоции.

„Всеки американски президент идва в Белия дом с идеята, че именно той ще успее да направи пробив в отношенията с Русия. С преполовяването на мандата си всеки американски президент остава разочарован. Русия се държи като Русия. Тя преследва свои национални интереси. Това е реална политика и ние трябва да де-сантиментализираме отношенията си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Melani2
преди 11 години
Заглавието да не е заимствано от вестник Сън;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още