IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е търгувал Бъфет в края на 2012 година?

Разпродажбите на дяловете в Johnson&Johnson продължават, в портфейла на Berkshire Hathaway има три нови звезди

09:12 | 15.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Какво е търгувал Бъфет в края на 2012 година?

Милиардерът Уорън Бъфет и инвестиционния му фонд Berkshire Hathaway влязоха в новините вчера с обявяването на колосална сделка за придобиване на H.J. Heinz Company за 28 млрд. долара.

Инвестицията обаче не е единствената новина около Бъфет – вчера бяха разкрити и данните за акциите, които Berkshire Hathaway са търгували през последното тримесечие на 2012 година. Както винаги, те моментално привлякоха вниманието на пазарните наблюдатели.

Общият размер на позициите в акции, които е имал фондът към края на 2012 година е 75,3 млрд. долара. Такъв в общи линии е бил портфейлът и три месеца по-рано, но това не означава, че в края на 2012 година не е имало сделки.

Новите попълнения

Новите компании в портфейла на Berkshire Hathaway са три. Толкова бяха те и през предходното тримесечие.

Archer Daniels Midland – през тримесечието са придобити 5,95 млн. акции, които се оценяват на 163,1 млн. долара

Mondelez International – общата позиция е 12,84 млн. акции. Компанията не е съвсем нова за Berkshire Hathaway, тъй като тя бе създадена след разделянето на Kraft Foods.

VeriSign – придобити са 3,685 млн. акции на стойност 143 млн. долара. Спекулира се, че това е позиция, избрана от новите портфолио мениджъри в компанията, а не от самия Бъфет.

Къде са покупките?

DaVita – делът продължава да се увеличава, като е нараснал от 10% в края на третото тримесечие до 13% от капитала на компанията в края на 2012 година. За последната година акциите на дружеството са поскъпнали с 42 на сто.

DirectTV – придобити са нови близо 5 млн. акции и така общата позиция е 34 млн. акции. Има сигнали, че покупките са продължили и през настоящото тримесечие.

General Motors – делът в капитала на компанията продължава да се увеличава, като достига 25 млн. акции. Това е с 10 млн. повече от предходното тримесечие.

IBM – придобити са нови акции, като Berkshire Hathaway вече контролира 6,03 на сто от технологичната компания. Стойността на този дял е 13,5 млрд. долара.

Wells Fargo – делът на Berkshire продължава да се увелучава и вече е 8,9 на сто, или 420 млн. акции. Увеличението спрямо предходното тримесечие е с около 25 млн. акции.

Другите покупки са относително по-малки. В документите се разкрива, че са купувани акции от National Oilwell Varco, Precision Castparts, WABCO Holdings, Wal-Mart Stores, Washington Post, Liberty Media

Какво е продавано?

През тримесечието са намалени позициите в три компании, като и при трите продажбите продължават вече няколко тримесечия.

Johnson&Johnson – Berkshire Hathaway вече има едва 327 хил. акции от компанията. В края на третото тримесечие позицията беше 500 хил. акции. През март 2012 година делът беше 29 млн. акции, а три месеца по-късно – 10,3 млн. акции.

Kraft Foods – и тук продажбите продължават, като делът е намален до 1,669 млн. акции. Три месеца по-рано акциите бяха 40,46 млн. броя.

Lee Enterprises – след орязването с една трета през предходното тримесечие, сега делът в компанията практически е почти елиминиран, тъй като е сведен до 88,86 хил. акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Какво сте зяпнали Бъфет? Той живее ТАМ, ние с вас - тук. Каква липса, само, на благородство: Дори и с финансова окраска, жълтото си е жълто, цапа *** и мирише...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
relatively new
преди 11 години
А!!! Пускам инвестора и гледам снимка на Берт в новините ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
relatively new
преди 11 години
А!!! Пускам инвестора и гледам снимка на Берт в новините ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още