fallback

Обама подписа указа за бюджетните съкращения в САЩ

Това няма да е сриване във фискалната пропаст, но икономиката ще се търкулне по склона, убеден е президентът на САЩ

09:56 | 02.03.13 г. 11

Американският президент Барак Обама подписа указ за извънреден начин на действие на американското правителство във връзка с принудителните съкращения на разходите във федералния бюджет, съобщи ИТАР-ТАСС.

От Белия дом обявиха също, че Обама е изпратил в Конгреса на САЩ доклад на Бюджетното управление на своята администрация, в който се уточнява кои разходни пера и в какъв размер подлежат на свиване.

През настоящата финансова година, която приключва на 30 септември, съкращенията са на обща стойност 85 млрд. долара, като над половината от сумата – 46 млрд. долара – трябва да бъде осигурена от свиването на разходите на Пентагона. Това представлява около 13% от бюджета на американското военно ведомство. Останалите съкращения се отнасят до цивилния сектор, като засягат включително големи програми в областта на образованието и здравеопазването.

Вчера сутринта Обама направи последен опит да постигне компромис с Републиканската партия по бюджетните и данъчните въпроси, но срещата му с лидерите на Конгреса в Белия дом приключи без резултат.

Впоследствие на пресконференция американският президент стовари отговорността за провала на преговорите върху политическите си опоненти, но увери, че ще се опитва противоречията да бъдат изгладени.

Разногласията между демократите и републиканците се отнасят до начините за свиване на бюджетния дефицит на страната, надхвърлящ 1 трлн. долара годишно, и на държавния дълг, който в края на миналата година достигна своя таван от 16,4 трлн. долара.

За да бъде създаден допълнителен стимул за разрешаването на тези проблеми, още през 2011 г. президентът и Конгресът разработиха закон за автоматичните бюджетни съкращения, който трябваше да влезе в сила от 1 януари тази година, ако дотогава двете страни не постигнат съгласие за друг начин за преодоляване на проблемите.

Компромис обаче не бе открит и тогава срокът на влизане на съкращенията в сила бе отложен за 1 март, но и новите 2 месеца не доведоха до положителен резултат.

Според оценките на администрацията на САЩ, както и на Международния валутен фонд, принудителните съкращения на бюджетните разходи ще забавят ръста на американската икономика с най-малко 0,6 процентни пункта и ще ѝ нанесат силен удар, ехото от който ще се почувства в целия свят.

„Това няма да е сриване във фискална пропаст, но икономиката ще се търкулне по склона“, каза Обама на среща през седмицата с членове на Деловия съвет – една от най-големите организации на бизнеса в САЩ.

Той отбеляза, че през първите седмици или дори месец вероятно никой няма да забележи последиците от съкращенията, но те ще засегнат не само всички федерални министерства и ведомства, но ще се отразят неблагоприятно и на частния бизнес, а това ще доведе до увеличаване на безработните и ще забави икономическия растеж в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още